StoryEditor

Storoční lámu rekordy

19.03.2007, 23:00
Až 10-tisíc Španielov sa v minulom roku dožilo sto a viac rokov. Tak znie záver správy, ktorú vypracoval španielsky Štátny štatistický ústav. Niektorí sa tešia dobrému zdraviu, dokonca lepšiemu, ako majú ich deti, ktoré majú okolo osemdesiatky.

Až 10-tisíc Španielov sa v minulom roku dožilo sto a viac rokov. Tak znie záver správy, ktorú vypracoval španielsky Štátny štatistický ústav. Niektorí sa tešia dobrému zdraviu, dokonca lepšiemu, ako majú ich deti, ktoré majú okolo osemdesiatky. "Niektorí storoční majú zvlášť dobré zdravie, sú biologicky silnejší," povedal geriater Leocadio Rodriguez Manas. Ich hlavným problémom však stále zostáva strata samostatnosti a závislosti od okolia.
Zelenina je "in"
Južná Európa má vo všeobecnosti jednu z najnižších úmrtností vo svete. Podľa Jitky Rychtaříkovej z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe to spočíva v dvoch základných faktoroch: "Oproti minulosti sa veľmi zlepšila životná úroveň. Súčasne si však uchovali svoje stravovacie návyky, ktoré sú typické pre stredozemnú oblasť." Pre Stredozemie je typická vysoká konzumácia olivového oleja, zeleniny, rýb. Španieli či Portugalci sa nevyhýbajú ani vínu. Podľa nich má na zdravie blahodárne účinky. Veľmi pozitívne na dlhovekosť však pôsobí aj miestna klíma a more.
"Úmrtnosť v južnej Európe bola po druhej svetovej vojne značne vysoká, výrazne sa však začala znižovať v 60. a 70. rokoch," vysvetlila ďalej pre HN Rychtaříková. Dnes sa už Španielsko radí medzi štáty s najnižšou úmrtnosťou.
Krajina má takmer 43 a pol milióna obyvateľov. Ženy sa dožívajú priemerne 83,8 roka, čo je najviac v Európe, muži 77,2 roka. V budúcnosti bude Španielsko patriť ku krajinám s najstarším obyvateľstvom na svete.
Miestni experti majú recept aj na "stareckú" bezmocnosť - vhodná fyzická a psychická aktivita a zdravá výživa. Spisovateľ Francisco Ayala (známy španielsky prozaik, ktorý sa narodil v roku 1906 a debutoval už ako 19 -ročný) za pár dní oslávi svoje 101. narodeniny. Ayala zrejme vie o čom hovorí, keď ako návod na dlhovekosť radí neuzatvárať sa pred svetom. Sám prežil svoj život na viacerých miestach latinskej Ameriky. To, že sa dožil takého vysokého veku je podľa neho zásluhou aj intelektuálnej zvedavosti.
Kde sme my
Slovensko v dlhovekosti zrejme nezaostáva. Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky bolo ku koncu roka 2005 u nás 540 ľudí, ktorí mali 100 a viac rokov. Z toho bolo 337 žien.
"Obyvateľstvo Španielska je však v porovnaní so Slovenskom staršie. Je to vidieť predovšetkým na zložení obyvateľstva - v Španielsku je podiel seniorov v populácii oveľa vyšší. A tiež na tom, že Slováci sa dožívajú omnoho nižšieho veku ako Španieli," zhodnotil Boris Vaňo z Výskumného demografického centra.

Starnúce obyvateľstvo, ktoré mení demografický profil najmä Španielska a Portugalska, je však aj hrozbou pre verejné financie. Už onedlho sa totiž môže stať, že ekonomicky aktívni ľudia nedokážu zarobiť na penzie pre rastúce množstvo dôchodcov.

Španieli tak potvrdili nedávne údaje zverejnené Európskym štatistickým úradom Eurostat. Podľa neho sa v Európe najvyššieho veku dožívajú práve oni. Na opačnom konci rebríčka sú Rumuni. Slováci skončili na šiestom mieste od konca.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 15:22