StoryEditor

Ďalší Turci nakazení vtáčou chrípkou

09.01.2006, 23:00

Vtáčia chrípka v Turecku postupuje ďalej na západ. Päť nových prípadov nakazenia človeka vtáčou chrípkou z oblasti hlavného mesta Ankary potvrdili včera predbežné testy. Počet obetí ľudskej nákazy sa tak zvýšil na 14. Turecké úrady testujú na vtáčiu chrípku aj 21 osôb z európskej časti Istanbulu po tom, ako sa na jednom z predmestí potvrdil výskyt vtáčej chrípky v prípade hydine. Ak testy potvrdia vírus H5N1, bude to prvý výskyt vtáčej chrípky u ľudí na území Európy. Medzitým najmladšieho zo štyroch súrodencov z Dogubeyazitu, z ktorých dvaja minulý týždeň zomreli v dôsledku nákazy vírusom H5N1, pričom u tretieho sa infekcia nepotvrdila, včera prepustili z nemocnice. Lekári rozhodli, že chlapec je mimo nebezpečenstva.
V súvislosti s potvrdením výskytu vtáčej chrípky v Turecku Ministerstvo zahraničných vecí SR neodporúča slovenským občanom cestovať do najviac postihnutých častí východných a juhovýchodných provincií Turecka, teda Dogubeyazit, Van, Igdir, Aralik, Horasan, Hilvan, Akmagdeni. Pri prípadných cestách do Turecka sa treba vyhnúť kontaktu s hydinou a vtáctvom, pokiaľ nebude vyjasnený rozsah nákazy a ďalší vývoj.
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyzval obyvateľov, aby odovzdávali podozrivé kusy hydiny na likvidáciu. Toto opatrenie vláda prijala v snahe zabrániť šíreniu vtáčej chrípky. Z postihnutých oblastí prichádzajú správy, že predovšetkým chudobnejšia časť obyvateľstva svoju hydinu pred veterinárnymi pracovníkmi schováva. "Požiadal som špeciálne tých obyvateľov, ktorí chovajú hydinu a ktorí spozorujú akúkoľvek hydinu vhodnú na likvidáciu," povedal Erdogan. Premiér ubezpečil, že vláda prijala všetky potrebné opatrenia na zabránenie šíreniu choroby.
"Vyzývam médiá, aby nevytvárali atmosféru paniky, povedal premiér. Premiér zľahčil varovania expertov, že vírus sa môže šíriť i v súvislosti s nadchádzajúcim moslimským sviatkom obetovania, ktorý sa začína v utorok. V tento deň chovatelia naženú ovce a dobytok určené na obetu z vidieckych oblastí do miest. I keď ovce a dobytok nie sú vtáčou chrípkou postihnuté, podľa expertov i tieto zvieratá môžu vírus preniesť na svojej koži alebo kopytách. Proces obetovania zvierat je v Turecku mimoriadne nehygienický, keďže ľudia zvyknú zvieratá zabíjať na uliciach alebo pri cestách.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 11:51