StoryEditor

Blair: Busha asi nepresvedčím

09.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
"Klimatické zmeny sú podľa môjho názoru dlhodobo tým najdôležitejším problémom, pred ktorým stojíme," povedal Blair v Dolnej snemovni parlamentu po návrate zo summitu s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom vo Washingtone.

Britský premiér Tony Blair včera označil za veľmi podstatné zapojenie sa Spojených štátov do medzinárodného dialógu o klimatických zmenách. "Klimatické zmeny sú podľa môjho názoru dlhodobo tým najdôležitejším problémom, pred ktorým stojíme," povedal Blair v Dolnej snemovni parlamentu po návrate zo summitu s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom vo Washingtone. "Krutou pravdou je, že bez Ameriky v procese dialógu a konania v medzinárodnom spoločenstve nedosiahneme pokrok," vyhlásil britský premiér.
Globálne otepľovanie je spolu s bojom proti chudobe v Afrike prioritou britského predsedníctva skupiny G8. Hoci sa Blair vrátil z Washingtonu s optimizmom, pokiaľ ide o odpustenie dlhov, dohoda s USA v otázke otepľovania je naďalej nepravdepodobná. Blair uznal, že nemá nádej presvedčiť Busha - spochybňujúceho názor vedcov, že človekom vytvorené znečisťujúce látky sú zodpovedné za zvyšujúce sa teploty - aby podporil Kjótsky protokol o znižovaní emisií skleníkových plynov. Bush na spoločnej tlačovej konferencii v utorok obhajoval svoju pozíciu s tým, že USA stoja v popredí klimatického výskumu a vývoja technológie na redukciu emisií.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 04:13