StoryEditor

Albánsko ukázalo stav demokracie

04.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
V Albánsku sa včera uskutočnili parlamentné voľby, ktoré by mali dokumentovať posun krajiny k demokracii. Najväčšiu šancu na víťazstvo mali opozičná Demokratická strana Albánska a vládna Socialistická strana Albánska, ktoré sa od zvrhnutia komunistického režimu striedajú pri vládnom kormidle.

V Albánsku sa včera uskutočnili parlamentné voľby, ktoré by mali dokumentovať posun krajiny k demokracii. Najväčšiu šancu na víťazstvo mali opozičná Demokratická strana Albánska a vládna Socialistická strana Albánska, ktoré sa od zvrhnutia komunistického režimu striedajú pri vládnom kormidle. Podľa výsledkov posledných prieskumov verejnej mienky boli šance oboch zoskupení na víťazstvo vo voľbách vyrovnané. Na regulárnosť volieb dozeralo okolo 400 zahraničných a 3 500 domácich pozorovateľov. Medzinárodné inštitúcie budú prezentovať predbežné výsledky dnes. Oficiálne výsledky zverejnia dnes večer.
Podľa miestnych politikov mohlo Albánsko včerajším hlasovaním ukázať, ako ďaleko sa dostala demokracia v krajine od pádu komunizmu. Albánsky prezident Alfred Moisiu v tejto súvislosti vyhlásil, že výsledok volieb je menej dôležitý ako splnenie volebných štandardov, ktorými Západ podmienil vstup krajiny do Európskej únie a do NATO. Prezident zdôraznil, že nedeľňajšie voľby sú pre Albánsko najväčšou výzvou a šancou ukončiť ťažkú transformáciu z komunistického systému a politickej krízy. No medzi voličmi badať apatiu, cítia sa podvedení prázdnymi sľubmi o lepšom živote. "Nemáme čo získať ani stratiť. Nerobia už žiadny dojem. Všetkých sme ich už vyskúšali," lamentuje Elona Talushllariová (22) a dodala, že nevie, či sa bude obťažovať ísť k volebným urnám.
Albánsko zostáva jednou z najchudobnejších krajín v Európe a vyznačuje sa vysokým stupňom korupcie. Svetová banka odhaduje stratený zisk pre korupciu na zhruba 1,4 miliardy amerických dolárov ročne. Medzinárodné spoločenstvo podmienilo albánske nádeje na vstup do EÚ a NATO úspešnými voľbami - slobodným a spravodlivým hlasovaním 2,8 milióna kvalifikovaných voličov. Predchádzajúce voľby poznačili podvody a porazená strana odmietla pripustiť prehru.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:43