Reuters
StoryEditor

Odklad brexitu sprevádza neistota, spomínajú sa rôzne dátumy

21.03.2019, 17:08
Autor:
ČTKČTK
Kľúčové pre odklad brexitu sú voľby do Európskeho parlamentu.

Šéfovia štátov a vlád krajín Európskej únie dnes na summite v Bruseli zvažujú, ako sa postavia k britskej žiadosti o odklad dátumu odchodu Spojeného kráľovstva z Únie. V súvislosti s brexitom sa hovorí o mnohých možnostiach prípadného nového dátumu.

29. marec

Podľa doterajších plánov, ktoré vychádzajú z článku 50 Lisabonskej zmluvy, má Británia Európsku úniu opustiť práve 29. marca, teda za osem dní.

To by bolo presne dva roky odo dňa, keď britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow odovzdal predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi príslušné oznámenie o zámere krajiny z európskeho bloku odísť. Ak dovtedy Európska únia neschváli odklad, potom bude musieť Británia úniu opustiť, či už usporiadane so schválenou dohodou, alebo bez nej.

11. apríl

Podľa britskej legislatívy je tento deň najkrajnejšom termínom, kedy je potrebné začať pripravovať voľby do Európskeho parlamentu. Po tomto dátume už Briti technicky nezvládnu eurovoľby pripraviť.

18. apríl

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani dnes upozornil, že odklad brexitu by nemal prekročiť 18. apríl. Práve v ten deň totiž vyprší čas pre to, aby sa členské krajiny zvládli včas pripraviť na európske voľby koncom mája a Británia musí Úniu definitívne oboznámiť o tom, či sa na voľbách zúčastni alebo nie.

Informácie, či sa Briti volieb zúčastnia je dôležitá okrem iného kvôli novému rozdeleniu mandátov. Po odchode Británie totiž získajú niektoré krajiny podľa nových pravidiel viac europoslancov, ak by však Británia zostala členskou krajinou, zostali by počty volených európskych poslancov v jednotlivých štátoch rovnaké.

Práve 18. apríl je tiež posledným rokovacím dňom europarlamentu v súčasnom zložení.

22. mája

Mnoho európskych politikov sa domnieva, že prípadný odklad brexitu musí skončiť pred 23. májom, kedy začínajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak by v tej dobe bola Británia ešte členskou krajinou EÚ, musela by sa volieb zúčastniť.

Právnici Európskej komisie upozorňujú, že odklad brexitu na čas po voľbách do europarlamentu by znamenal "vážne právne a politické riziká pre Európsku úniu a importoval niektoré zo súčasných neistôt v Spojenom kráľovstve do EÚ27".

30. júna

Dátum 30. júna uviedla vo svojej žiadosti o odklad odchodu Británie z EÚ britská premiérka Theresa Mayová. Podľa nej nie je dlhší odklad možný vzhľadom na to, že začiatkom júla sa zídu novozvolení poslanci Európskeho parlamentu.

2. júla

Uskutoční sa ustanovujúca schôdza nového europarlamentu, kde noví poslanci začnú oficiálne vykonávať svoje mandáty. Niektoré právne analýzy tvrdia, že prípadný krátky odklad môže skončiť pred týmto dátumom.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 01:13