27.05.2005, 00:00

Egypťania v stredajšom referende schválili ústavnú zmenu, takže budúci egyptský prezident bude volený podľa nového zákona, teda v priamo hlasovaní. Za zmenu hlasovalo 83 percent voličov. Prezidentské voľby sa budú konať v septembri. (ČTK)
Španielska polícia rozbila skupinu pedofilov podozrivú zo zneužívania malých detí, vrátane bábätiek už vo veku od 11 mesiacov, a šírenia záberov tohto zneužívania na internete. Jeden z podozrivých pracoval ako opatrovateľ detí, ku ktorým tak skupina mala prístup. Jej členovia natočili zneužívanie desiatok malých detí a zábery šírili utajovane prostredníctvom internetu. (TASR)
Európsky parlament (EP) v prvom čítaní schválil sprísnenie európskej smernice o praní špinavých peňazí, ktorej súčasťou bude teraz aj zákaz financovania terorizmu. Poslanci prijali viaceré pozmeňujúce návrhy podrobnejšie definujúce zodpovednosť finančných inštitúcií, právnikov, poisťovacích agentov a ďalších aktérov, ktorí sa môžu podieľať na praní špinavých peňazí a financovaní terorizmu. (TASR)
Turecko musí objasniť svoje stanovisko v otázke Cypru skôr, ako sa 3. októbra začnú jeho prístupové rozhovory s EÚ. Uviedla to šéfka nemeckej opozičnej CDU Angela Merkelová. Plné členstvo Turecka by bolo v súčasnosti príliš veľkou záťažou pre úniu, povedala budúca možná kancelárka. (TASR)
EP včera schválil uznesenie kritizujúce Rusko za to, že dostatočne nepresadzuje demokraciu, trhovú ekonomiku či ochranu ľudských práv. (ČTK)
Člena Írskej republikánskej armády Seana Gerarda Hoeya obžalovali včera prokurátori z vraždy 29 osôb v súvislosti s najkrvavejším teroristickým činom v Severnom Írsku, bombovým útokom z augusta 1998 v Omaghu. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:18