StoryEditor

Búrka Ernesto zoslabla, prichádza hurikán John

Ernesto zasiahol včera americkú Floridu už len ako slabá tropická búrka. Nespôsobil preto žiadne vážnejšie škody. Oveľa silnejší ako Ernesto je hurikán John, ktorý sa vytvoril v utorok pri pobreží Mexika v Tichom oceáne. Odborníci varujú, že v niektorých oblastiach Mexika môže hurikán spôsobiť záplavy a v letoviskách Acapulco, Ixtapa a Puerto dokonca kvôli prudkému dažďu hrozia zosuvy pôdy.

Prvý hurikán tohtoročnej hurikánovej sezóny, Ernesto, zasiahol včera americkú Floridu. Ernesto však po vyčíňaní na Kube zoslabol na tropickú búrku a napriek predpovediam meteorológov pred zasiahnutím americkej pevniny už nezosilnel. Obyvatelia Floridy si vydýchli, problémy spôsoboval len hustý dážď.
Príchod búrky Ernesto prišiel rok po zničujúcom hurikáne Katrina, čo u mnohých Američanov vyvolalo nepríjemné spomienky a obavy. Ernesto nad teplými vodami Floridského prielivu nenabral na sile a Floridu zasiahol len ako slabá tropická búrka. "Pre tisíce obyvateľov je to dobrá správa. Ako vlastník domu som veľmi šťastný. Ako meteorológ až tak veľmi nie," komentoval nesprávne predpovede Max Mayfield, riaditeľ Národného centra pre hurikány Spojených štátov v Miami.
Pred príchodom búrky floridské úrady vyhlásili stav ohrozenia. Turistov vyzvali opustiť nízkopoložené ostrovy Florida Keys, školy a súdy ostali zatvorené a zrušili aj niekoľko letov. Vláda bola pripravená vyslať do oblasti 500 vojakov Národnej gardy a ďalších 500 štátnych úradníkov. "Aj keď nejde o katastrofickú udalosť, musíme byť vždy pripravení," skonštatoval minister pre vnútornú bezpečnosť Michael Chertoff. Podľa predpovedí Ernesto opustí severozápadné pobrežie Floridy dnes ráno. Nad Atlantickým oceánom môže znovu zosilnieť a Južnú a Severnú Karolínu môže zasiahnuť opäť ako hurikán.
Oveľa silnejší ako Ernesto je hurikán John, ktorý sa vytvoril v utorok pri pobreží Mexika v Tichom oceáne. Dosiahol už kategóriu tri na stupnici hurikánov a pravdepodobne dokonca ešte zosilnie až na štvrtý stupeň. Rýchlosť vetra dosiahla už 205 kilometrov za hodinu. Pohybuje sa však severozápadným smerom, a tak by oko hurikánu nemalo priamo zasiahnuť pevninu. Napriek tomu odborníci varujú, že v niektorých oblastiach Mexika môže hurikán spôsobiť záplavy a v letoviskách Acapulco, Ixtapa a Puerto dokonca kvôli prudkému dažďu hrozia zosuvy pôdy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 16:47