MAFRA/Dan Materna
StoryEditor

Problémy leteckého prepravcu: Kvôli Boeingu obmedzí svoje lety

05.04.2019, 15:52
Autor:
ČTKČTK
de o dôsledok súčasného odstavenia strojov Boeing 737 MAX, ktorých má dopravca vo svojej flotile sedem.

Letecký dopravca SmartWings v lete obmedzí kapacity svojich letov o osem percent. Spoločnosť tak dočasne pozastaví prevádzku niektorých liniek alebo zníži počet letov do niektorých destinácií.

Na vybraných linkách tiež upraví letové časy. Spoločnosť SmartWings o tom dnes informovala v tlačovej správe. Ide o dôsledok súčasného odstavenia strojov Boeing 737 MAX, ktorých má dopravca vo svojej flotile sedem. Stále nie je jasné, kedy sa tieto lietadlá budú môcť vrátiť do prevádzky.

Prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX kvôli marcovej nehode v Etiópii zakázala Európska agentúra pre bezpečnosť lietania (EASA). Rovnako reagovalo aj množstvo ďalších krajín.

Dnes americká spoločnosť informovala, že pri oprave softvérového problému stabilizačného systému MCAS, ktorý etiópski vyšetrovatelia označujú za jeden z faktorov marcovej tragédie, zistila ďalšiu chybu na stroji. Týka sa riadenia vztlakových klapiek, Boeing ju označil za "relatívne drobnú". Tento problém však zrejme zdrží opravy o niekoľko ďalších týždňov.

SmartWings ponúkne zákazníkom letov, ktorých sa dotknú úpravy prevádzky, zmenu rezervácie na iné spoje. Klienti, ktorých let bude zrušený a nevyužijú iné rezervácie, dostanú peniaze za zakúpené letenky späť.

"Táto situácia, do ktorej sa letecké spoločnosti a naši klienti dostali, nás veľmi mrzí, o to viac, že ​​sme ju nezavinili. Robíme maximum pre minimalizáciu dopadov, ktoré uzemnenie lietadiel Boeing 737 MAX 8 má na našu letovú prevádzku a cestovné plány našich cestujúcich, a tiež preto, aby sme zabránili ďalším prípadným škodám," uviedol člen predstavenstva a generálny riaditeľ SmartWings Roman Vik.

SmartWings doteraz odstavené lietadlá nahrádzali ďalšími lietadlami zo svojej flotily. Komplikácie v prevádzke dopravcu riešil najmä častými preletmi, čo znamenalo náklady v rádoch niekoľko sto tisíc eur denne. Spoločnosť ich bude zrejme vymáhať po americkom výrobcovi lietadiel.

Letecký dopravca má aktuálne vo flotile sedem lietadiel Boeing 737 MAX 8. Ďalších deväť mala spoločnosť dostať do začiatku letnej sezóny. Nové lietadlá Boeing 737 MAX 8 tak mali v lete predstavovať približne jednu tretinu flotily. O prevzatí týchto lietadiel bude spoločnosť s Boeingom ešte rokovať, kľúčový bude ďalší vývoj okolo týchto strojov.

Lietadlo Boeing 737 MAX 8 spoločnosti Ethiopian Airlines sa 10. marca zrútilo krátko po štarte z etiópskej Addis Abeby. Na palube bolo 157 ľudí, nikto z nich nehodu neprežil.

Rovnaký stroj mal nehodu už vlani v októbri, keď lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Lion Air so 181 pasažiermi a ôsmimi členmi posádky na palube havaroval krátko po štarte z letiska v Jakarte. Ani vtedy nikto nešťastie neprežil.

01 - Modified: 2024-02-21 15:45:16 - Feat.: - Title: Letecká spoločnosť Smartwings dala zbohom Číňanom, kompletne sa vrátila pod kontrolu českých akcionárov 02 - Modified: 2023-02-10 07:36:39 - Feat.: - Title: HN24: Americký súd odmietol žalobu aeroliniek Smartwings a LOT na firmu Boeing 03 - Modified: 2022-03-28 12:25:03 - Feat.: - Title: Zadlžené české aerolínie zachránia majitelia Smartwings, veritelia s tým súhlasia 04 - Modified: 2020-12-25 19:27:20 - Feat.: - Title: Problémové Maxy sa vrátili na oblohu. Jeden stroj musel núdzovo pristáť 05 - Modified: 2020-07-14 18:21:24 - Feat.: - Title: České aerolínie Smartwings začínajú prvú vlnu prepúšťania
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 04:29