Kauza Skripaľ - vyšetrovanieTASR
StoryEditor

"Prečo vaša krajina zabila moju priateľku?" Pýtal sa Brit zasiahnutý novičokom ruského veľvyslanca

07.04.2019, 11:32
Autor:
ČTKČTK
Charlie Rowley sa vlani otrávil spolu so svojou partnerkou krátko potom, čo sa s novičokom dostali do kontaktu aj Skripaľovci.

Brit, ktorý sa vlani otrávil nervovo paralytickou látkou novičok, sa tento týždeň v Londýne stretol s ruským veľvyslancom. Po stretnutí sa však posťažoval, že na svoje otázky nedostal odpovede.

Podľa Charlieho Rowleyho mu Alexander Jakovenko povedal, že novičok sa teraz vyrába len v USA a v Česku. Rowley sa vlani otrávil spolu so svojou partnerkou krátko potom, čo sa s paralytickou látkou dostali do kontaktu aj bývalý ruský agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julia.

"Navštívil som ho, aby som sa opýtal: 'Prečo vaša krajina zabila moju priateľku?', Ale nedostal som vlastne žiadne odpovede. Dostal som len ruskú propagandu," povedal Rowley bulvárnemu denníku Sunday Mirror.

Rowley vlani v júni daroval svojej partnerke Dawn Sturgessovej krabičku s fľaštičkou, ktorú našiel v koši a o ktorej si myslel, že obsahuje voňavku. Balenie však iba napodobňovalo parfum, vo fľaštičke bola v skutočnosti bojová látka novičok a Sturgessová po jej použití zomrela. Rowley sa po pobyte v nemocnici zotavil, trpí však vážnymi zdravotnými následkami.

Diplomat poprel obvinenia

Rowley sa Sturgessovou žili v juhoanglickom Amesbury, asi desať kilometrov od Salisbury, kde boli začiatkom minulého marca novičokem zasiahnutí Skripaľovci.

Skripaľ je bývalý ruský agent, ktorý spolupracoval s britskou, ale aj s niektorými ďalšími európskymi tajnými službami. On i jeho dcéra Julia sa po zotavení na verejnosti už neobjavili. Podľa Britov sú na bezpečnom mieste a o kontakt s ruskými úradmi nestoja.

Stretnutie Rowleyho s ruským veľvyslancom zorganizoval sám bulvárny denník Sunday Mirror. V rozhovore, ktorý mu potom poskytol, Brit uviedol, že diplomat poprel, že by Moskva stála za útokom na Skripaľa. "Niektoré veci, ktoré mi povedal v snahe dokázať, že Rusko za to nie je zodpovedné, boli smiešne," uviedol Rowley. "Stále si myslím, že ten útok vykonalo Rusko," dodal.

"Rusko má len malé množstvo novičoku"

Jedným z Jakovenkových argumentov bolo podľa Rowleyho tvrdenie, že ak by bojová látka bola skutočne vyrobená v Rusku, bola by oveľa silnejšia a zabila by oveľa viac ľudí.

"Povedal, že Rusko má len veľmi malé množstvo novičoku, pretože ho používajú ako protilátku a už ho nevyrábajú," povedal Rowley. "Povedal, že jedinými krajinami, ktoré ho teraz vyrábajú, sú Česká republika a Amerika," dodal Brit.

Jakovenko po stretnutí s Rowleym uviedol, že odpovedal na všetky otázky, problémy mal len s odpoveďou na tú, ktorá sa týkala výsledkov vyšetrovania, lebo "britská vláda neodpovedá na naše otázky". Diplomat Britániu vyzval, aby zverejnila záverečnú správu z vyšetrovania.

Britskí vyšetrovatelia vlani v septembri uviedli, že nazhromaždili dostatok dôkazov, aby mohli z útoku na Skripalovy obviniť dvoch Rusov, ktorí vystupovali pod menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov a ktorých médiá identifikovali ako agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU Alexandra Miskina a Anatolija Čepigu. Britská vláda zo zodpovednosti za čin opakovane obvinila Rusko, čo Moskva odmieta.

01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:42