Sergej Lavrov a Mike PompeoReuters
StoryEditor

Lavrov po schôdzke s Pompeom: USA chápu, že Venezuelu nemožno riešiť vojensky

06.05.2019, 19:11
Autor:
TASRTASR
Šéf ruskej diplomacie uviedol, že prezidenti Ruska a USA sa dohodli na schôdzke, keď to bude možné.

Americkí predstavitelia chápu, že krízu vo Venezuele nemožno riešiť vojensky, pretože dôsledky takéhoto scenára by boli zničujúce.

Uviedol to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po schôdzke so svojím americkým rezortným partnerom Michaelom Pompeom vo fínskom meste Rovaniemi.

"Súdiac podľa mojich kontaktov s americkými a inými kolegami, vrátane tých z Európy a Latinskej Ameriky, nevidím nikoho, kto by vyzýval k bezohľadnému vojenskému riešeniu. Dúfam, že každý chápe, že pokiaľ ide o praktickú politiku, nemôže tam existovať vojenské riešenie, pretože by to znamenalo katastrofu," zdôraznil Lavrov. Na otázku, či to americkí diplomati chápu, odpovedal kladne, informovala agentúra TASS.

​"Sme rozhodne proti vojenským akciám, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom... Použitie sily môže povoliť iba Bezpečnostná rada OSN. Okrem toho ju možno použiť v reakcii na agresiu proti suverénnemu štátu," vysvetlil Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie taktiež uviedol, že prezidenti Ruska a USA - Vladimir Putin a Donald Trump - sa dohodli na schôdzke, keď to bude možné. "Som si istý, že takáto možnosť bude existovať. Kremeľ bude o tom informovať," dodal Lavrov.

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó, podporovaný malým kontingentom bezpečnostných síl, vyzval minulý týždeň v utorok armádu, aby sa obrátila proti venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Táto snaha, podporovaná USA, sa však skončila neúspechom.

Pompeo v sobotu vyhlásil, že Spojené štáty budú podporovať obyvateľov Venezuely v ich úsilí o zosadenie prezidenta Nicolása Madura.

Lavrov v nedeľu uviedol, že Moskva odsudzuje "bezprecedentné úsilie" Spojených štátov zamerané na zvrhnutie legitímnych vládnych orgánov vo Venezuele.

01 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov 02 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 03 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-28 16:16:00 - Feat.: - Title: Tornáda v americkom štáte Oklahoma pripravili o život najmenej dvoch ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:43