StoryEditor

Americkí demokrati prevzali Kongres

04.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Po výhre v kongresových voľbách včera prevzali americkí demokrati od republikánov kontrolu nad oboma komorami Kongresu a začali pracovať. Úvodné zasadnutie povedie prvýkrát v histórii žena, šéfka demokratov, Nancy Pelosiová.
Počas prvých 100 hodín rokovaní chcú schváliť šesť zákonov a veľa nariadení, ktoré sa týkajú etických pravidiel parlamentu.
Prvým krokom má byť prijatie nových opatrení proti snahám lobistických skupín korumpovať zákonodarcov. Takisto chcú demokrati presadiť zvýšenie minimálnej mzdy, povoliť financovanie výskumu kmeňových buniek, zamerať sa na energetickú samostatnosť Spojených štátov, zvýhodniť pôžičky na vysokoškolské štúdium a prijať konkrétne závery z odporúčania komisie, ktorá vyšetruje teroristické útoky z roku 2001.
Prezident Bush už stihol demokratov varovať, aby neschvaľovali zákony, ktoré sú "len politickým vyhlásením" a vyzval ich na konštruktívnu spoluprácu. Chce sa tak vyvarovať patovej situácie. Podľa analytikov možno očakávať spory medzi demokratickou väčšinou a republikánskou administratívou Busha najmä v otázke vojny v Iraku ale aj v daniach.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 19:13