Demonštrácie v GruzínskuReuters
StoryEditor

Mohutné demonštrácie v Gruzínsku pokračujú. Ľudia požadujú zmeny vo vláde

21.06.2019, 19:52
Autor:
ČTKČTK
Demonštranti požadujú zmenu volebného systému z väčšinového na pomerný a odstúpenie ministra vnútra Giorgiho Gachariu, zodpovedného za rozohnanie štvrtkovej demonštrácie.

Asi päť až osem tisíc ľudí prišlo dnes večer do centra Tbilisi pred sídlo parlamentu na protivládne demonštrácie. "Je to oveľa viac než vo štvrtok," napísala ruská agentúra Interfax.

Agentúra DPA odhadla počet demonštrantov na 10-tisíc, čo podľa nej približne zodpovedá štvrtkovému protestu. K prívržencom opozície sa podľa Interfaxu pridali študenti odmietajúci násilie zo strany režimu, tak aj jeho oponentov.

"Dnešný protest sa odohráva bez akýchkoľvek incidentov či výziev k násiliu," dodala agentúra.

Požadujú zmenu volebného systému

Demonštranti požadujú zmenu volebného systému z väčšinového na pomerný a odstúpenie ministra vnútra Giorgiho Gachariu, zodpovedného za rozohnanie štvrtkovej demonštrácie. Zásah si vyžiadal vyše 240 ranených, z dvoch tretín demonštrantov, a asi tri stovky zatknutých.

Dav demonštrantov, rozzúrených návštevou ruských poslancov, sa vo štvrtok večer pokúsil vtrhnúť do sídla parlamentu. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová neskôr označila Rusko za "nepriateľa a okupanta" a naznačila, že v pozadí protestov stojí "piata kolóna" Moskvy.

"Protiruská provokácia"

Naopak Moskva kritizovala radikálnych gruzínskych politikov za to, čo označila za "protiruskú provokáciu". Gruzínska opozícia dnes prisľúbila pokračovať v protestoch, kým nebudú splnené jej požiadavky v podobe odstúpenia ministra vnútra, oslobodenie zadržaných demonštrantov a vypísanie predčasných parlamentných volieb.

Demonštrácie si vynútili odstúpenie predsedu parlamentu Irakliho Kobachidzeho z vládnej strany Gruzínsky sen, ktorý dnešný demisiou vyšiel v ústrety jednej z požiadaviek demonštrantov.

Kvôli nepokojom v metropole organizátori prvého pochodu na obranu práv sexuálnych menšín odvolali sobotňajšiu akciu, beztak ohrozovanú vyhrážkami pravičiarskych radikálov a nevôľou mocnej pravoslávnej cirkvi.

01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 10:31:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament prerušil schôdzu pre poškodenie budovy počas protestov 03 - Modified: 2024-05-01 20:30:39 - Feat.: - Title: Ďalšie protesty v Gruzínsku. Polícia znovu zasiahla proti odporcom zákona o zahraničnom vplyve 04 - Modified: 2024-05-01 17:36:13 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil zákon o zahraničnom vplyve aj v druhom čítaní 05 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 09:48