StoryEditor

Kniha desí Vatikán

01.11.2006, 23:00
Pápežovi Benediktovi XVI. hrozí v Turecku veľké nebezpečenstvo. Tvrdí to vo svojej knihe Sprisahanie proti pápežovi turecký autor Yücel Kaya. Počas jeho blížiacej sa návštevy sa stane obeťou bombového útoku.

Pápežovi Benediktovi XVI. hrozí v Turecku veľké nebezpečenstvo. Tvrdí to vo svojej knihe Sprisahanie proti pápežovi turecký autor Yücel Kaya. Počas jeho blížiacej sa návštevy sa má stať obeťou bombového útoku. Kniha začína byť medzi miestnymi obyvateľmi bestsellerom.
Vymyslený príbeh?
Kaya v diele opisuje, ako pápež príde do Istanbulu. Stretne sa s patriarchom ortodoxnej cirkvi, aby predložil návrh na ukončenie storočných rozkolov medzi katolíckou a ortodoxnou cirkvou. Cieľom je tak zjednotiť kresťanskú cirkev, ktorá by sa spojenými silami usilovala o kristianizáciu Blízkeho východu.
Pápež sa však podľa autora stane obeťou bombového útoku, za ktorým budú islamskí extrémisti, ktorých riadi Teherán.
Potom sa ukáže, že za všetkým sú predstavitelia ultrakonzervatívnej katolíckej organizácie Opus Dei spolu s neslávne známou talianskou slobodomurárskou lóžou P2 a s americkými tajnými službami. Kniha je jasnou fikciou, ktorá však vo Vatikáne vyvolala obavy o pápežovu bezpečnosť.
Hrozba je reálna
Za iných okolností by kniha nevyvolala taký rozruch a možno by celkom upadla do zabudnutia. Problém je v tom, že nebezpečenstvo atentátu na pápeža je možné. Spôsobila to septembrová návšteva Benedikta XVI. v Nemecku. Na prednáške v rodnom Bavorsku citoval stredoveký text, ktorý pobúril moslimský svet.
V Turecku však vládla nepriateľská nálada proti hlave katolíckej cirkvi už aj predtým. Svedčia o tom útoky proti katolíckym duchovným. Benedikta označujú za "protitureckého pápeža" aj pre výroky, ktoré predniesol ešte ako kardinál. Prijatie Turecka do Európskej únie vtedy označil za "obrovský omyl" a "rozhodnutie proti dejinám".
Obavy vyjadril aj predstaviteľ Svätej stolice v Istanbule, George Marovitch. Šokujúci je podľa neho už samotný obal knihy, na ktorom je zobrazený pápež, na ktorého mieri fúzatý strelec, s horiacim krížom v pozadí. "Mám strach z tých ľudí, pre ktorých bude kniha podnetom, aby niečo podobné spáchali..., aj keď Kayove teórie nemajú nič spoločné s realitou."
Sám Kaya hovorí, že scenár knihy nie je celkom nereálny. "Veľa som bádal. Keď si dáte dohromady rôzne kúsky skladačky, máte všetky predpoklady na to, aby k takému pokusu o útok došlo," uviedol autor. Preto vraj knihu aj napísal - aby upozornil na to, že nebezpečenstvo tu je. "Keby u nás pápeža skutočne zavraždili, bola by to pre Turecko obrovská tragédia," dodal spisovateľ.
Napriek všetkým obavám sa podľa Vatikánu pápežova štvordňová návšteva Turecka uskutoční. Benedikt XVI. ju začne 28. novembra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 02:34