StoryEditor

Clintonová Bushovi: Ukončite vojnu v Iraku

18.02.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Americká senátorka Hillary Clintonová opäť zaútočila na Biely dom pre vojnu v Iraku. Včera vyzvala vládu Georgea W. Busha, aby stanovil lehotu na začatie sťahovania vojakov z Iraku.

Americká senátorka Hillary Clintonová opäť zaútočila na Biely dom pre vojnu v Iraku. Bývalá prvá dáma, ktorú považujú za favoritku demokratov v nominácii na prezidentské kreslo, včera vyzvala vládu Georgea W. Busha, aby stanovil lehotu na začatie sťahovania vojakov z Iraku "Je načase povedať, že sťahovanie by sa malo začať do 90 dní, alebo Kongres odvolá svoje schválenie tejto vojny," vyhlásila Clintonová na videozázname dostupnom na webovej stránke jej nominačnej kampane.
V súčasnosti sa obe komory parlamentu, ktorú ovládajú teraz demokrati, snažia zabrániť Bushovi, aby vyslal ďalších vyše 21-tisíc vojakov do Iraku. Nezáväznú rezolúciu, ktorá odmieta prezidentov plán, v piatok schválila Snemovňa reprezentantov. Senát ju však už dva razy odmietol.
Clintonová ponúka plán, ktorý ona sama označuje za cestovnú mapu pre Irak. Senátorka presadzuje zníženie počtu amerických vojakov v dvoch fázach. Počas prvej by sa mal znížiť stav na 130-tisíc mužov, presne toľko, koľko slúžilo vojakov v Iraku pred Bushovým rozhodnutím o vyslaní ďalších posíl. "Ak George Bush neukončí vojnu predtým, než odíde z prezidentského úradu, urobím to ja, keď do neho nastúpim," uviedla Clintonová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 18:39