StoryEditor

Tajomstvo stavby Veľkej pyramídy je odhalené

02.04.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky architekt Jean-Pierre Houdin tvrdí, že rozlúštil záhadu okolo stavby Veľkej (Cheopsovej) pyramídy v egyptskej Gíze. Vedec tvrdí, že štyri a pol tisíca rokov starú pyramídu vybudovali pomocou vnútornej rampy, prostredníctvom ktorej vyzdvihovali masívne kamene na miesto. Oponuje doterajšej teórii, podľa ktorej ju postavili pomocou vonkajšej rampy.
Houdin sa výskumu venoval takmer osem rokov. Používal pritom trojrozmernú počítačovú simuláciu. "Moja teória je lepšia ako ostatné, pretože ako jediná funguje," tvrdí vedec.
Robotníci podľa neho použili pre stavbu prvých 43 metrov vonkajšiu rampu. Potom údajne postavili vnútornú, aby dostali kamene až na špic 137 metrov vysokej pyramídy. Houdin chce teraz zostaviť tím odborníkov, aby jeho teóriu preverili na mieste s pomocou radarov. Tiež tvrdí, že na stavbe pyramídy sa podieľalo len 4-tisíc robotníkov, a nie 10-tisíc, ako sa doteraz uvádzalo.
"Houdinova teória ide proti všetkým existujúcim teóriám," povedal egyptológ Bob Brier. Ako ďalej dodal, "ja sám o nich učím už 20 rokov, ale v hĺbke duše cítim, že sú zlé".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 04:09