StoryEditor

Lugovoj vracia úder

01.06.2007, 00:00
V prípade vraždy bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka najnovšie "lieta" aj britská tajná služba. Ruský podnikateľ Andrej Lugovoj tvrdí, že za smrťou Litvinenka môžu byť britskí agenti.

Ruský podnikateľ Andrej Lugovoj, ktorého britskí vyšetrovatelia označili za hlavného podozrivého z likvidácie exagenta, tvrdí, že za smrťou Litvinenka môžu byť britskí agenti. Lugovoj, ktorý bol kedysi tiež členom ruských tajných služieb, to včera povedal na tlačovej konferencii v Moskve.
Lugovoj zároveň uviedol, že britskí agenti sa ho pokúšali naverbovať, aby získaval kompromitujúce materiály o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Britské ministerstvo zahraničných vecí okamžite poprelo, že by v celej kauze mali prsty tajné služby a zdôraznilo, že ide o kriminálny prípad. Londýn už požiadal oficiálne Moskvu, aby Lugového vydala do Británie. Kremeľ to však odmietol s tým, že mu to nedovoľuje ústava.
Lugovoj neustále trvá na svojej nevine. Včera v Moskve do prípadu opäť vtiahol aj ďalšieho kritika Kremľa, ruského magnáta Borisa Berezovského, ktorý žije v britskom exile. Spolu s Litvinenkom údajne "prebehli" k britskej rozviedke.
Sám ponúkol novinárom svoje verzie, kto by mohol stáť za vraždou Litvinenka. Okrem britských tajných agentov, ktorí údajne nad Litvinenkom strácali kontrolu a snažili sa ho zbaviť, to mohol byť práve Berezovskij, ktorý si jeho vraždu objednal. Tretím motívom by mohlo byť podľa Lugového pomsta "ruskej mafie" zo Španielska, ktorú mal "pod lupou" práve Litvinenko. "Niet však pochýb, že Litvinenko nemohol byť v žiadnom prípade otrávený bez kontroly britských tajných služieb," vyhlásil Lugovoj.
Berezovskij včera poprel, že by spolupracoval s britskou rozviedkou. Dodal, že Kremeľ využíva Lugového ako svoju hlásnu trúbu. "Všetko, čo sa týka Lugového slov a prezentácie, jasne ukazuje, že koná podľa inštrukcií Kremľa," uviedol Berezovskij.

 

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte......

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 00:14