StoryEditor

Šaron zmenil politickú tvár Izraelu

22.11.2005, 23:00
Ariel Šaron spôsobil na politickej scéne Izraela zemetrasenie. Odchodom zo svojej strany Likud, ktorú pomáhal založiť a v ktorej strávil vyše 30 rokov politickej kariéry, celkom zmenil politickú tvár Izraelu.

Ariel Šaron spôsobil na politickej scéne Izraela zemetrasenie. Odchodom zo svojej strany Likud, ktorú pomáhal založiť a v ktorej strávil vyše 30 rokov politickej kariéry, celkom zmenil politickú tvár Izraelu. Jeho nová centristická strana, ktorá sa bude pravdepodobne nazývať Národná zodpovednosť, napriek tomu, že ešte neexistuje, získala v prvých bleskových prieskumoch izraelských denníkov najviac hlasov. V novom parlamente by mohla nová strana získať okolo 30 mandátov, Likud dosiahne najviac pätnásť. Šaron je v Izraeli asi stále neporaziteľný.
Radikálne riešenie
Keď voľby nového predsedu Strany práce, doterajšieho koaličného partnera Likudu, vyhral prekvapujúco odborársky vodca Amir Perec, spôsobilo to veľké zmeny v izraelskej politike. Hneď po zvolení Perec ohlásil odchod ľavicovej Strany práce z vládnej koalície, do ktorej vstúpila v januári s cieľom presadiť premiérovu iniciatívu odchodu Izraela z pásma Gazy. Šaron minulý týždeň vo štvrtok súhlasil s jeho požiadavkou vyhlásiť predčasné voľby a v pondelok potom, ako požiadal prezidenta Moše Kacava o rozpustenie parlamentu, vyhlásil, že odchádza z Likudu a založí novú stranu. Tento ťah označujú niektorí analytici ako veľmi odvážny, veď ako volebný líder Likudu by mal dobré šance na ďalšie volebné obdobie vo funkcii premiéra.
Premena "buldozéra"
Izraelského premiéra prezývajú aj "buldozér". Šaron sa však v posledných rokoch začal meniť z generála na mierotvorcu. Jeho snaha ukončiť dlhotrvajúci nekonečný spor s Palestínčanmi vyvrcholila odchodom Izraela z pásma Gazy. Srdcervúce televízne zábery židovských osadníkov ponúkli ultrapravicovému krídlu Likudu zámienku na útoky na premiéra, ktorý bol kedysi považovaný za príliš pravicového a neústupčivého. Verejná mienka je však na strane Šarona, a on si to dobre uvedomuje. Vidí možnosť historického pokroku v mierovom procese s Palestínčanmi a odpor v Likude by bol preňho veľkou prekážkou pri uskutočňovaní mierových kompromisov.
Nová strana bude založená na jeho osobnosti, mohla by sa volať aj "Šaronova strana", ako napísali BBC News. Novú politickú formáciu označili ako centristickú, Šaron chce do nej pritiahnuť osobnosti z pravej aj ľavej strany politického spektra. Oznámil už, že jeho nová strana má podporu štrnástich poslancov parlamentu a údajne chce do nej zlákať aj Šimona Peresa, ktorý nedávno prehral vo voľbách predsedu Strany práce.
Historická príležitosť
Nové usporiadanie politickej scény môže Izraelu pomôcť narušiť delenie spoločnosti na tábory odporcov ústupkov Palestínčanom a prívržencov kompromisov v záujme mieru. Medzi prvých sa radili voliči Likudu, teraz chce stranu voliť už len 40 percent jej prívržencov. Šaronova nová strana si za cieľ dala pokračovať v mierovom procese a zabezpečiť Izraelu bezpečnosť. "Neexistuje žiadny dodatočný plán stiahnutia sa z obsadených území - držíme sa cestovnej mapy," povedal Šaron a naznačil, že sa chce držať mierového plánu podporovaného USA. Ten predpokladá vytvorenie samostatného palestínskeho štátu. Šaron zároveň poprel, že by mal plán na evakuáciu Západného brehu Jordánu, aj keď už priznal, že v záujme dohody s palestínskou stranou sa bude musieť Izrael vzdať niektorých ďalších osád.
Šaron však vidí šancu zapísať sa do histórie a dá sa očakávať, že nová vláda, v ktorej by sa opäť mohol stretnúť so Stranou práce, by mohla byť vládou kompromisov. Predpokladá sa, že Izrael by sa mohol vzdať niekoľkých izolovaných osád na Západnom brehu Jordánu a tak by sa mohli rozšíriť väčšie izraelské osady. O budúcnosti Blízkeho východu budú izraelskí voliči rozhodovať pravdepodobne v marci budúceho roku.

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SNŠ 02 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kŕčovité hľadanie spoločného kandidáta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 13:09