StoryEditor

Paroubek chce kreslo premiéra

V utorkovom hlasovaní o vyslovení dôvery nezískal kabinet Mirka Topolánka potrebnú podporu a bude musieť odstúpiť. Demisiu podá na zasadaní vlády budúci týždeň v stredu. Niekoľko mesiacov po voľbách teda preberá žezlo v povolebnom vyjednávaní znovu prezident Václav Klaus. On musí rozhodnúť, koho vymenuje za nového premiéra. Koho Klaus vyberie, ten už bude mať väčšiu šancu na úspech.

Reakcie hlavy štátu
Prezident v týchto dňoch končí pracovnú návštevu v Ázii. Povedal však, že ďalšieho premiéra vymenuje až po senátnych a komunálnych voľbách, ktoré budú na konci októbra. "Akékoľvek ďalšie kroky budem robiť až po návrate do Českej republiky, po tom, čo sa oboznámim s názormi hlavných aktérov. Myslím si, že sa predsedovia politických strán dohodnú na nejakom prímerí," povedal Klaus.
Hlasovanie v dolnej komore samotný premiér Topolánek nepovažuje za neúspešné. Vláda podľa neho podá demisiu a bude vládnuť do ustanovenia novej. Tým sa ústavným spôsobom priblížia k novým voľbám.

Stratég Paroubek
Sociálni demokrati vyzvali prezidenta Václava Klausa, aby po návrate z Ázie začal rozhovory o nominácii premiéra. Rozbehli tak stratégie, ako znovu získať vládu nad krajinou. Strana rokuje so zástupcami ľudovcov i zelených o prípadnej podpore druhej Paroubkovej vlády. Ľudovci však spoluprácu s prípadnou vládou Jířho Paroubka jednoznačne vylúčili.
"Je reálne, že sa väčšinová podpora bude rysovať do štrnástich dní. Potom môže prezident niekoho poveriť zostavením vlády," vysvetlil podpredseda ČSSD Zdeněk Škromach. Sociálnym demokratom sa zdá logické, že prezident poverí zostavením vlády šéfa druhej najsilnejšej politickej strany, teda Jířiho Paroubka a záleží len na ňom, či tak urobí pred alebo po voľbách.
Na druhej strane by si však ČSSD ešte overila svoju silu pri tajnej voľbe nového predsedu poslaneckej snemovne. Tá bude na najbližšej schôdzi 30. októbra. Sociálni demokrati uvažujú, že úspech pri tejto voľbe by Klausa názorne presvedčil, že na strane sociálnych demokratov nie sú len komunisti. Nový predseda snemovne by tiež zaručoval, že Paroubek dostane prinajmenšom tretiu nomináciu na premiéra. Súčasný šéf poslancov, Miloslav Vlček (ČSSD), sa pri nástupe zaviazal, že toto svoje ústavné právo nevyužije.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 22:41