StoryEditor

Srbsko nevydalo Mladiča

02.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA
Srbsko a Čierna Hora nechalo uplynúť lehotu na vydanie Ratka Mladiča. Belehrad sľúbil vydať ho do konca apríla a porušenie tohto termínu môže zastaviť rokovania s Európskou úniou o partnerstve. Podľa koordinátora Paktu stability Erharda Buseka vydá Srbsko Mladiča 10. mája, teda deň pred plánovanými rozhovormi s EÚ.

Ultimátum, ktoré Európska únia dala Srbsku a Čiernej Hore na vydanie bývalého šéfa bosnianskej armády Ratka Mladiča, vypršalo v noci na pondelok bez očakávaného výsledku. Úsilie tejto balkánskej krajiny o priblíženie sa EÚ tak môže byť ohrozené. Hlavná žalobkyňa Medzinárodného trestného tribunálu Organizácie Spojených národov pre bývalú Juhosláviu (ICTY) Carla del Ponteová zatiaľ situáciu odmietla komentovať.
Brusel už skôr pohrozil, že ak Srbsko nevydá Mladiča do konca apríla ICTY, preruší s ním rozhovory. Ďalšie kolo rokovaní Bruselu s Belehradom sa má začať 11. mája. "Je veľmi pravdepodobné, že rozhovory budú pozastavené," pripustil srbský predstaviteľ Rasim Ljajič, ktorý je zodpovedný za spoluprácu s ICTY. Vyjadril však nádej, že tento prípadný krok bude dočasný. Uistil tiež, že srbské úrady po Mladičovi naďalej usilovne pátrajú. Komisár EÚ pre rozšírenie Olli Rehn ešte v piatok hrozbu potvrdil a povedal, že srbské miesta musia Mladiča odovzdať do "niekoľkých dní". Mladič je obviňovaný z vojnových zločinov v Bosne v 90. rokoch. Hovorca del Ponteovej Anton Nikiforov zdôraznil, že dátum 30. apríla, ktorý bol prezentovaný ako ultimátum, nie je definitívnym dátumom stanoveným ICTY, ale skôr dátumom, ktorý si stanovila sama srbská vláda.
Podľa zvláštneho koordinátora Paktu stability pre juhovýchodnú Európu Erharda Buseka by mohlo Srbsko vydať Mladiča 10. mája, ako uviedol pre víkendové vydanie nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung. "Posledná informácia, akú som dostal, je taká, že Belehrad ho teraz plánuje vydať 10. mája," tvrdí Busek. Nátlak na vydanie Mladiča vyvíja aj Severoatlantická aliancia, ktorá Belehradu hrozí izoláciou. "Čím dlhšie bude meškanie, o to menej dôveryhodnosti bude mať Belehrad," upozorňuje Busek. Zároveň vyzval EÚ na tvrdší prístup. Srbskí predstavitelia naďalej popierajú, že poznajú miesto pobytu Mladiča, nedávno však priznali, že hľadaný zločinec bol ešte v roku 2002 pod vojenskou ochranou a do decembra minulého roku dostával od štátu dôchodok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 15:39