StoryEditor

Kongres: Stiahnime vojakov z Iraku

30.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nezávislá komisia amerického Kongresu, ktorá rieši situáciu v Iraku, rozhodla, že odporučí, aby sa americká armáda stiahla budúci rok z krajiny. Komisia navrhuje, aby Američania prevzali skôr podpornú rolu v bojoch. Svoje konkrétne odporúčania zverejnia budúcu stredu. Podstatou zmeny stratégie v Iraku má byť postupné sťahovanie 15 amerických brigád s 3 000 až 5 000 mužmi. Títo tvoria prevažnú časť bojových síl regiónu.
V Iraku je v súčasnosti asi 139 000 príslušníkov americkej armády. Podľa nemenovaného zdroja by k stiahnutiu malo dôjsť počas budúceho roku. Komisia má aj navrhnúť zvolanie regionálnej konferencie, ktorá by mohla viesť k priamym rokovaniam Washingtonu s Iránom a so Sýriou. Tieto dve krajiny Spojené štáty obviňujú z rozdúchavania násilia v Iraku. Biely dom totiž zvažuje, či ich má zapojiť do procesu stabilizácie situácie na irackom území.
Kongres po nedávnych voľbách ovládli demokrati. Tí už v predvolebnej kampani ostro kritizovali politiku amerického prezidenta Georgea W. Busha v Iraku. Viackrát otvorene hovorili, že budú presadzovať stiahnutie vojakov z Iraku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:34