TASR/AP
StoryEditor

Conte zostaví novú vládu. V najbližších dňoch predstaví mená ministrov

29.08.2019, 19:46
Autor:
ČTKČTK
Conteho prioritou má byť vytvorenie rozpočtu na budúci rok.

Taliansky prezident Sergio Mattarello dnes podľa očakávaní poveril úradujúceho premiéra Giuseppa Conteho zostavením novej vlády.

K tomuto kroku sa Mattarello rozhodol po tom, čo sa doterajšie vládne Hnutie piatich hviezd (M5S) po rozpade koalície s krajne pravicovou Ligou v stredu dohodlo na vytvorení spoločného kabinetu s opozičnou ľavicovou Demokratickou stranou (PD).

Podarilo sa tak zažehnať hrozbu predčasných volieb, ktoré si prial šéf silne protiimigračne zameranej Ligy, dosluhujúci minister vnútra Matteo Salvini.

Populistická M5S vládla s Ligou od júna minulého roku. Ich koalícia sa tento mesiac rozpadla kvôli názorovým nezhodám a snahe Salviniho vyťažiť v predčasných voľbách z narastajúcej popularity Ligy.

Liga by vyhrala

Podľa aktuálnych prieskumov by táto strana voľby vyhrala.

"Sme vo fáze veľmi citlivej pre krajinu a musíme čo najskôr prekonať toto obdobie politickej neistoty vzniknutej vládnou krízou," povedal Conte pri odchode z prezidentského paláca.

Za svoj cieľ pritom označil urobiť z Talianska krajinu "spravodlivejšiu, konkurencieschopnejšiu, solidárnejšiu a prístupnejšiu".

Sľúbil tiež, že sa už "v najbližších dňoch" k prezidentovi vráti s menami ministrov. Za prioritu svojho budúceho kabinetu označil prípravu rozpočtu na rok 2020.

Finančný denník Il Sole 24 Ore k tomu dnes napísal, že M5S a PD sa v návrhu základných bodov spoločnej politickej platformy zhodli, že požiadajú EÚ o "pružnosť" ohľadom deficitu v talianskom rozpočte na budúci rok.

​Deficit má podľa nich pomôcť "posilniť sociálnu súdržnosť" v krajine.

Doteraz rivali

Conte sa po dnešnom stretnutí s prezidentom stretol so šéfmi oboch parlamentných komôr.

Najprv rokoval s predsedníčkou Senátu Máriou Casellatiovou, potom s predsedom Poslaneckej snemovne Robertom Ficom.

Večer má naplánované stretnutia so zástupcami menších parlamentných síl, kľúčové rokovania so šéfmi najsilnejších politických strán prídu na rad v piatok.

O 09:30 bude Conte hovoriť s vedením krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FI), potom postupne so zástupcami Ligy (10:30), Demokratickej strany (12:30) a Hnutia piatich hviezd (13:30).

Hnutie piatich hviezd a PD, ktoré majú v oboch komorách parlamentu spoločne väčšinu, boli doteraz politickými rivalmi.

Mnohí členovia M5S, ktoré sa označuje za protisystémové hnutie a nehlási sa ani k pravici, ani k ľavici, stále považujú Demokratickú stranu za symbol skorumpovaného vedenia.

PD vládla krajine niekoľko rokov až do vlaňajšieho mája. Avšak obe strany v stredu prezidentovi oznámili, že chcú odložiť dlhodobú vzájomnú nevraživosť a pokúsiť sa vytvoriť kabinet na čele s Contem.

Tento politik nie je členom žiadnej strany, avšak je považovaný za politika blízkeho M5S.

Po poverení zostavením vlády musí Conte priniesť prezidentovi zoznam ministrov a program vládnej koalície.

Očakáva sa, že stretnutie sa odohrá na budúci týždeň v utorok alebo v stredu. Ak hlava štátu nebude mať k zoznamu výhrady, vymenuje nový kabinet, ktorý musí získať dôveru oboch komôr parlamentu.

Toto hlasovanie by sa mohlo uskutočniť koncom budúceho týždňa.

​Šéfovia M5S Luigi Di Maio a PD Nicola Zingaretti sľúbili, že pri zostavovaní vlády a dojednávaní zdieľanej politiky budú hľadať "spoločný základ pre dobro krajiny".

Zameraní proti korupcii

Hnutie piatich hviezd do politiky vstúpilo ako protestná strana so silným protikorupčným zameraním.

Založil ho v roku 2009 komik Beppe Grillo, ktorý radikálnym ťahaním proti zavedenému politickému vedeniu získal veľkú popularitu.

Pred voľbami 2018 sa vedenie hnutia ujal Luigi Di Maio, rétorika M5S sa zmiernila, citeľne napríklad v kritike EÚ.

Rad programových bodov spadá skôr do tradičnej agendy talianskej ľavice, napríklad požiadavka zaviesť minimálnu mzdu či zelená politika. 

Hnutie odmieta označenie strany a akékoľvek ideologické zakotvenie, rovnako ako delenie na ľavicu a pravicu. Využíva nástroje priamej demokracie a na internete necháva svojich členov hlasovať o mnohých kľúčových rozhodnutiach.

Demokratická strana vznikla v októbri 2007 spojením niekoľkých ľavicových a stredoľavicových strán, medzi ktorými boli nástupcovia talianskej komunistickej strany, ľavicovo orientovaní kresťanskí demokrati a sociálni demokrati.

Medzi rokmi 2013 až 2018 Taliansko viedli traja premiéri z radov PD.

Najvýraznejšou tvárou strany doteraz zrejme bol niekdajší starosta Florencie Matteo Renzi, ktorý vláde predsedal v rokoch 2014 až 2016.

Neuspel v referende o zmene ústavy na začiatku roka 2016. Teraz stranu vedie guvernér regiónu Lazio Nicola Zingaretti.

01 - Modified: 2019-08-21 20:28:52 - Feat.: 0 - Title: Nové voľby či rekonštrukcia vlády. V Ríme vládne neistota
01 - Modified: 2023-05-05 17:15:11 - Feat.: - Title: Na talianskeho expremiéra Conteho zaútočil v Toskánsku antivaxer 02 - Modified: 2023-03-02 06:05:41 - Feat.: - Title: Bývalý taliansky premiér Conte čelí vyšetrovaniu v súvislosti s pandémiou 03 - Modified: 2021-08-07 17:20:10 - Feat.: - Title: Talianskeho expremiéra Conteho zvolili za šéfa Hnutia piatich hviezd 04 - Modified: 2021-01-26 09:22:49 - Feat.: - Title: V Taliansku padla vláda, premiér Conte oznámil demisiu 05 - Modified: 2021-01-25 18:19:46 - Feat.: - Title: Conte podá demisiu. Chýba mu podpora v Senáte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:26