Reuters
StoryEditor

Johnson o brexitových rokovaniach tvrdí nezmysly. Žiadny posun nie je, tvrdí britský exminister

03.09.2019, 12:26
Autor:
ČTKČTK
Johnson obviňuje svojich kritikov z oslabovania britskej pozície v brexitových rokovaniach so zvyškom EÚ.

Britský konzervatívny exminister financií Philip Hammond dnes označil za "nezmysly" vyjadrenia britského premiéra Borisa Johnsona ohľadom brexitovém vyjednávania s Bruselom. Rozhovory podľa Hammonda nijako nepostupujú, pretože vláda nepredložila žiadne návrhy.

​Exminister tiež v rozhovore so spravodajskou spoločnosťou BBC potvrdil, že podporí snahu zablokovať brexit bez dohody. Podľa webu Buzzfeed News tak urobilo už 14 poslancov vládnej Konzervatívnej strany.

Britskí zákonodarcovia sa dnes popoludní vracajú do práce po letnej prestávke a večer v parlamente vypukne bitka medzi vládou a odporcami Johnsonovho plánu vyviesť 31. októbra Britániu z Európskej únie s dohodou, alebo bez nej.

Chcú vyvolať mimoriadnu diskusiu

Koalícia opozičných strán a konzervatívnych rebelov chce dnes vyvolať mimoriadnu diskusiu a prostredníctvom nej získať kontrolu nad stredajším programom Dolnej snemovne. Potom chce presadiť návrh zákona, ktorý by ukladal vláde povinnosť dohodnúť trojmesačný odklad brexitu, ak by do 19. októbra neboli ratifikované podmienky odchodu z EÚ alebo ak by snemovňa neschválila brexit bez dohody.

K úspechu potrebujú Johnsonovi oponenti v prvej fáze asistenciu predsedu Dolnej snemovne Johna Bercowa, ktorý musí hlasovanie o zmene parlamentnej agendy povoliť. Predpokladá sa, že Bercow žiadosti vyhovie.

Hlasovanie môže byť tesné

Výsledok očakávaného hlasovania by mohol byť veľmi tesný. Konzervatívci majú v dolnej komore so svojimi spojencami zo severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) väčšinu jediného kresla a médiá hovoria o približne 20 potenciálnych vzbúrencoch. Šéf labouristickej strany Jeremy Corbyn však takisto nemôže počítať so stopercentnou podporou svojich poslancov.

​Exminister Hammond si však myslí, že plán odporcov brexitu bez dohody bude mať dostatočnú podporu. Kroky vlády z posledného týždňa podľa neho rad jeho kolegov "rozzúrili".

Občianska vojna

"Neviem, či sme niekedy počuli politický rozhovor ako ten, čo práve poskytol Philip Hammond. Mrazivý hnev. (Konzervatívna) strana v plnohodnotnej občianskej vojne," komentoval exministrovo vyjadrenie Tim Shipman z denníka The Sunday Times.

Johnson obviňuje svojich kritikov z oslabovania britskej pozície v brexitových rokovaniach so zvyškom EÚ. Jeho tím sa zároveň rebelom vyhráža vylúčením z poslaneckého klubu a vyškrtnutím z kandidátok pre budúce voľby.

Do tých už iste nepôjde bývalá ministerka školstva či dopravy Justine Greeningová, ktorá dnes oznámila odchod z vrcholovej politiky s tým, že Johnson chce prinútiť Britov k "ošemetnej" voľbe medzi "Corbynom a brexitom bez dohody".

Chcú predčasné voľby

V prípade, že dnešnú parlamentnú bitku prehrá, plánuje vláda podľa zákulisných vyjadrení z Downing Street okamžite predložiť návrh vyvolanie predčasných volieb. Tie by sa uskutočnili 14. októbra, teda necelé tri týždne pred príslušným termínom britského odchodu z Únie.

Vypísanie volieb by však museli podporiť dve tretiny Dolnej snemovne, teda aj viac ako 100 opozičných poslancov. Doterajšie vyjadrenia labouristických politikov pritom naznačujú, že hlavná opozičná strana nechce nové voľby, kým nebude schválený zákon proti brexitu bez dohody.

Opozícia sa totiž obáva, že vláda by po schválení volieb s termínom v polovici októbra mohla dátum hlasovania dodatočne bez súhlasu parlamentu odložiť na prelom októbra a novembra.

01 - Modified: 2019-08-29 17:21:30 - Feat.: 0 - Title: Johnson môže v bitke s parlamentom vytiahnuť ďalšie tromfy 02 - Modified: 2019-08-30 10:10:12 - Feat.: 0 - Title: Škótsky súd zamietol podnet, ktorý mal zabrániť Johnsonovmu rozhodnutiu 03 - Modified: 2019-08-31 14:09:50 - Feat.: 0 - Title: Briti protestovali proti Johnsonovi. Jeho krok označujú za nedemokratický
01 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 04 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 05 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:31