Reuters
StoryEditor

Po brexite bez dohody zavedieme pri hraniciach kontroly, vyhlásil írsky premiér

05.09.2019, 22:29
Autor:
ČTKČTK
Budúci režim na hranici medzi Írskom a Severným Írskom sa stal jednou z hlavných prekážok v snahe rokovať o dohode medzi EÚ a Britániou.

Írsko sa pripravuje na to, že po prípadnom odchode Británie z Európskej únie bez dohody na konci októbra zavedie v blízkosti hraníc so Severným Írskom kontroly tovaru. Povedal to dnes írsky premiér Leo Varadkar, informovala agentúra Reuters.

Otázka budúceho režimu na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, je hlavným sporným bodom rokovania o brexitovej dohode.

"Zavedieme kontroly tovaru a živých zvierat; ak to bude možné, budú v prístavoch, na letiskách a v podnikoch," povedal dnes Varadkar v Dubline.

"Niektoré však budú musieť byť v blízkosti hranice. Pracujeme na podrobnostiach s Európskou komisiou," dodal.

Írsko už v júli pripustilo, že bude musieť v prípade brexitu bez dohody urobiť vo vzťahu k tovaru prichádzajúcemu zo Severného Írska "niekde nejaké kroky", aby dosiahlo dva ciele: vyhnúť sa kontrolám priamo na hraniciach a ochrániť jednotný trh Únie.

Budúci režim na hranici medzi Írskou republikou a Severným Írskom sa stal jednou z hlavných prekážok v snahe rokovať o dohode medzi Európskou úniou a Britániou.

Bývalá britská premiérka Theresa Mayová nakoniec súhlasila s kompromisným návrhom v podobe takzvanej írskej poistky, ktorá by za určitých okolností udržala Britániu v bezcolnej zóne EÚ aj po prechodnom období po brexitu.

Na Severné Írsko by sa v tom prípade ďalej vzťahovala časť pravidiel jednotného trhu EÚ.

Nový britský premiér Boris Johnson írsku poistku označuje za nedemokratickú a požaduje, aby ju EÚ z brexitovej dohody odstránila.

Poslanci britskej Dolnej snemovne v stredu schválili návrh zákona, ktorý má zabrániť brexitu bez dohody. Podľa írskeho premiéra však po poslednom dianí na politickej scéne Spojeného kráľovstva riziko neriadeného odchodu Británie z EÚ skôr vzrástlo.

"Nechceme brexit bez dohody a budeme sa naďalej snažiť, aby sme sa mu vyhli, ale nie za každú cenu," varoval dnes Varadkar. "Na rozdiel od iných nevidím na brexite bez dohody žiadne výhody. Bojím sa ho. Ale som na neho pripravený," dodal írsky premiér.

Britský premiér Johnson tento týždeň oznámil, že sa nadchádzajúci pondelok stretne s Varadkarom v Dubline. Podľa premiérových kritikov sa mal s predsedom vlády susednej krajiny, na ktorej postoji do istej miery závisí podoba brexitu, zísť oveľa skôr.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 10:42