Reuters
StoryEditor

Svet reaguje na útoky dronmi: Ide o ohrozenie stability v regióne

15.09.2019, 17:35
Autor:
ČTKČTK
Francúzsko v reakcii na útok varovalo, že zhoršuje napätie v regióne a prináša riziko konfliktu, a vyjadrilo solidaritu so Saudskou Arábiou.

Sobotňajší útok bezpilotnými lietadlami na dve ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco predstavuje skutočnú hrozbu pre bezpečnosť v regióne, uviedla v dnešnom vyhlásení šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. Útok okrem iného odsúdili Francúzsko, Británia a Nemecko.

Sobotňajšie útoky na dve ropné zariadenia spoločnosti Saudi Aramco na východe Saudskej Arábie znížili produkciu ropy o 5,7 milióna barelov denne, čo je zhruba polovica ťažby v krajine a päť percent globálnych dodávok. Saudská Arábia je najväčším vývozcom ropy na svete.

​"V čase, keď napätie v regióne rastie, tento útok podkopáva prebiehajúcu prácu na deeskalácii a dialógu," vyhlásila Mogheriniová a vyzvala k maximálnej zdržanlivosti.

Francúzsko v reakcii na útok varovalo, že zhoršuje napätie v regióne a prináša riziko konfliktu, a vyjadrilo solidaritu so Saudskou Arábiou. Britský minister zahraničia Dominic Raab na Twitteri uviedol, že útok bol bezohľadným pokusom o narušenie bezpečnosti v regióne a narušenie globálnych dodávok ropy. Nemecké ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že takýto útok na civilistov a dôležitú infraštruktúru nemožno ospravedlniť.

K zodpovednosti za útoky sa prihlásila jemenská povstalecká skupina Husíovia. Americký minister zahraničia Mike Pompeo zo zodpovednosti obvinil Irán a na Twitteri uviedol, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že by údery prišli z Jemenu. Irán však obvinenia odmieta.

Turecko, ktoré je spojencom Iránu, útok takisto odsúdilo. Minister zahraničia však súčasne vyzval na to, aby sa všetci vyhli všemožným provokatívnym krokom, ktoré by mohli poškodiť bezpečnosť a stabilitu v regióne, píše agentúra Reuters.

Vysoký úradník Spojených arabských emirátov, ktoré sú hlavným partnerom Rijádu vo vojenskej koalícii podporovanej Západom v Jemene, vyhlásil, že SAE počkajú na závery vyšetrovania Saudskej Arábie. Dodal však, že Saudskú Arábiu plne podporuje, pretože útok bol zameraný "na nás na všetkých".

Útok odsúdil tiež libanonský premiér Saad Hariri, ktorý ho označil za eskaláciu, ktorá by mohla rozšíriť konflikt v regióne a ohrozuje regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť. Vyjadril podporu Rijádu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 02 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 03 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 04 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:59