Reuters
StoryEditor

Britská vláda trvá na októbrovom termíne brexitu. Za každých okolností

30.09.2019, 19:43
Autor:
ČTKČTK
Podľa britskej opozície aj mnohých únijných lídrov by takýto scenár znamenal ekonomickú katastrofu.

Británia na konci októbra odíde z Európskej únie a v prípade potreby sa tak stane aj bez dohody o podmienkach tohto kroku. Takto sa dnes opäť vyjadrovali členovia britskej vlády, hoci v Británii platí zákon, podľa ktorého môže za mesiac brexit bez dohody nastať len s výslovným súhlasom parlamentu.

Denník The Times napísal, že Londýn na začiatku budúceho týždňa predloží Bruselu oficiálny návrh na úpravu dojednanej brexitovej dohody.

"Žiadne keby, žiadne ale"

"Budeme v dobrej viere usilovať o dobrú dohodu. Ale ak zavrhne EÚ príležitosť k obojstranne výhodnej dohode, potom odídeme na konci októbra. Žiadne keby, žiadne ale," povedal dnes minister zahraničia Dominic Raab účastníkom výročnej konferencie vládnej Konzervatívnej strany.

Brexit bez dohody je východzím variantom vystúpenia Británie z EÚ, ktorý by nastal, ak by v platnom termíne vystúpenia nebola ratifikovaná dohoda o rozluke.

Podľa britskej opozície aj mnohých únijných lídrov by takýto scenár znamenal ekonomickú katastrofu. Britský parlament, kde brexit bez dohody nemá väčšinovú podporu, na začiatku septembra schválil zákon, ktorý má tomuto vyústeniu na konci októbra zabrániť.

Opatrenie dáva vláde čas do 19. októbra, aby buď presadila v parlamente brexitovú dohodu, alebo aby od zákonodarcov získala povolenie pre neriadený odchod. Ak nebude splnená ani jedna z týchto podmienok, musí kabinet na základe nového opatrenia požiadať zvyšok únie o ďalší odklad brexitu, tentoraz do 31. januára 2020.

V posledných dňoch sa množia špekulácie, že premiér Boris Johnson sa bude zákon snažiť obísť, aby naplnil svoj sľub o odchode z EÚ v aktuálnom termíne.

Pracujú na novej dohode

Vláda však trvá na tom, že brexit bez dohody pre ňu nie je preferovanou variantou a že tvrdo pracuje na dohodnutí nových podmienok rozluky s EÚ. Tie by mohli lídri únijnej dvadsaťsedmičky schváliť na summite Európskej rady 17. a 18. októbra.

Johnsonova vláda podľa The Times predloží komisii svoju definitívnu ponuku vo forme "právneho textu" na začiatku budúceho týždňa, pričom na jeho konci už bude poznať stanovisko únijných vyjednávačov.

"Očakáva sa, že návrh bude obsahovať ďalšie ústupky ohľadom výhrad EÚ k plánom (britskej vlády) týkajúcim sa írskej hranice," píše denník. Denník Financial Times dokonca uvádza, že prvé formálne návrhy Británie majú byť zverejnené už vo štvrtok.

Na brexit bez dohody pripravujú aj ekonomiku

V reakcii na posledný vývoj sa dnes na konferencii konzervatívcov minister financií Sajid Javid zaviazal pripraviť Britániu na prípadný odchod z EÚ bez dohody. Vláda má podľa neho k dispozícii celý rad ekonomických opatrení a spolupracuje aj s centrálnou bankou.

"Dal som ministerstvu financií za úlohu pripraviť ucelenú ekonomickú odpoveď, ktorá povedie k podpore ekonomiky," vyhlásil minister. "S dohodou či bez dohody, my budeme pripravení," dodal.

Vzhľadom k tomu, že by sa v krajine čoskoro mohli uskutočniť predčasné voľby, sa snažil  Javid zapôsobiť aj na voličov a sľúbil, že jeho vláda zvýši minimálnu hodinovú mzdu, ktorá je teraz pre zamestnancov starších ako 25 rokov 8,21 libry.

Konzervatívci podľa neho chcú, aby táto mzda bola 10,50 libry na hodinu a mohli ju získať pracovníci už od 21 rokov.

01 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-05-03 05:41:07 - Feat.: - Title: Posledný veľký test pred voľbami v Británii: Vládnuci konzervatívci si pripisujú ťažké straty 03 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach 04 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne 05 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 17:10