TASR/AP
StoryEditor

Otvoríme dvere a pošleme vám milióny utečencov, vyhráža sa Erdogan Európe

10.10.2019, 14:33
Autor:
ČTKČTK
Recep Tayyip Erdogan reagoval na kritiku partnerov z Európskej únie v súvislosti so vstupom vojsk Ankary do severnej Sýrie.

Ak Európa označuje tureckú operáciu v Sýrii za inváziu, potom môže Turecko poslať do Európy sýrskej utečencov, ktorí sú na jeho území.

V prejave pred členmi svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) to dnes povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, keď hájil postup Ankary proti sýrskym Kurdom. Turecká armáda proti nim bojuje od stredy na severe Sýrie, kde chce na území širokom 30 kilometrov zriadiť bezpečnostnú zónu.

​Ankara chce do vytvorenej bezpečnostnej zóny umiestniť až dva milióny sýrskych utečencov, ktorí sú teraz v Turecku. Ankaru za jej postup kritizuje mnoho krajín. Erdogan dnes oznámil, že od začatia bojov padlo už 109 teroristov, ako označuje Kurdov.

Erdogan: Operácia pomôže k mieru

"Ak Európa definuje operáciu v Sýrii ako inváziu, potom môžeme otvoriť dvere a poslať 3,6 milióna sýrskych utečencov k vám," povedal Erdogan na adresu Európanov.

Operácia podľa neho prispeje k mierovému riešeniu situácie v Sýrii a k ​​budúcemu usporiadaniu tejto krajiny. Erdogan sa domnieva, že vďaka zásahu tureckých vojsk sa obnoví demografické zloženie obyvateľstva na severe Sýrie.

Historicky veľkú časť tamojšieho územia obývajú Kurdi, ale žijú tam aj Arabi, Asýrčania či Arméni. Kurdi si počas súčasnej občianskej vojny v Sýrii vybojovali proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) rozsiahle územia a ovládajú až štvrtinu Sýrie.

​Zriadili si tam samosprávu a dúfajú, že si udržia určitú autonómiu, ktorú im však Damask v minulosti nikdy neposkytol. Erdogan dnes vyhlásil, že vďaka zásahu Turecka sa obnoví územná celistvosť oblasti.

Pokračovanie s božou pomocou

Turecký prezident tiež vyhlásil, že Európania nikdy neboli úprimní a teraz hrozia zablokovaním troch miliárd eur sľúbených Turecku v rámci dohody o utečencoch. "Dodržali ste niekedy sľuby, ktoré ste nám dali? Nie. My budeme vo svojej ceste s božou pomocou pokračovať," povedal Erdogan.

Hovorkyňa Európskej komisie dnes uviedla, že Turecko si musí uvedomiť, že jeho žiadosť o členstvo v únii si vyžaduje zdieľanie spoločnej zahraničnej politiky únie. "Členstvo v Európskej únii od kandidátov vyžaduje pripojiť sa k zahraničnej politike EÚ. Ak Turecko o pripojení k bloku naozaj stojí, potom sa tým musia riadiť," povedala hovorkyňa.

Erdogan sa ohradil nielen proti kritike z Európy, ale aj z arabských štátov, ako je Egypt a Saudská Arábia.

Odkaz moslimským krajinám

"Iba rozprávajú, my na rozdiel od nich konáme," vyhlásil. Egypt podľa neho nemá právo kritizovať, keď sám je "vrahom demokraciw" na svojom území. Saudskej Arábii odporučil, aby sa pozrela do zrkadla, keď kritizuje Turecko, pretože je to ona, kto "priviedol Jemen do stavu, v ktorom sa teraz nachádza".

Doterajšie správy hovorili o obetiach bojov na severe Sýrie rádovo v desiatkach. Podľa Erdoganovho oznámenia tureckí vojaci zabili od stredy 109 teroristov, ako tureckí politici označujú Kurdov.

Prezident sa tiež snažil rozptýliť obavy z toho, že turecká invázia vyvolá na severe chaos, ktorého využijú zajatí členovia IS, aby utiekli z väzníc, ktoré dosiaľ strážia Kurdi. Erdogan povedal, že tí, ktorých treba väzniť, vo väzniciach zostanú.

01 - Modified: 2019-10-07 10:25:43 - Feat.: 0 - Title: "Môžeme prísť každú noc bez varovania." Erdogan chce zastaviť kurdských bojovníkov v Sýrii 02 - Modified: 2019-10-09 17:05:23 - Feat.: 0 - Title: Turecko spustilo vojenskú operáciu na severe Sýrie. Európske veľmoci reagujú 03 - Modified: 2019-10-09 18:27:08 - Feat.: 0 - Title: Turecký vpád na sever Sýrie je zlý nápad, odkazuje Trump 04 - Modified: 2019-10-09 20:58:35 - Feat.: 0 - Title: Turecko začalo pozemnú operáciu v severovýchodnej Sýrii. Kurdi tvrdia, že ju odvrátili
01 - Modified: 2024-05-01 21:48:01 - Feat.: - Title: Turecko sa pridáva k žalobe Juhoafrickej republiky na Izrael 02 - Modified: 2024-05-01 14:56:24 - Feat.: - Title: Polícia v Istanbule zadržala vyše dvesto ľudí, ktorí sa pokúšali dostať na Taksim 03 - Modified: 2024-04-30 14:45:43 - Feat.: - Title: Úrady v Turecku na 1. mája neumožnia zhromaždenia na námestí Taksim v Istanbule 04 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 05 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:56