Reuters
StoryEditor

Rúška alebo nie? Okolo ochrany pred koronavírusom je zmätok

31.01.2020, 13:29
Autor:
ČTKČTK
Nosiť masku je v niektorých častiach Ázie bežné v prípade, keď sú ľudia chorí, alebo keď sa chcú chrániť pred znečisteným ovzduším v mestách.

"Nenoste ochrannú rúšku, ak ste zdraví," je dnes na titulnej stránke hlavného denníka v Singapure. Úrady sa snažia upokojiť paniku v situácii, keď ľudia vykupujú ochranné masky v snahe brániť sa pred rýchlo sa šíriacim koronavírusom.

V Malajzii susediacej so Singapurom vláda ľuďom odkázala, aby masky a dezinfekčné prípravky na ruky mali vždy pri sebe. A podobne je to v Thajsku a Vietname, napísala agentúra Reuters.

Kvôli protichodným informáciám, ako sa chrániť pred nákazou, ktorej v Číne podľahlo viac ako 210 ľudí, panuje medzi ľuďmi zmätok. Niektorí odborníci dokonca varujú, že nesprávne zaobchádzanie s rúškami môže zvýšiť nebezpečenstvo infekcie.

Nosiť masku je bežné

"Nosíte masku jedine vtedy, keď vám nie je dobre? Na čo sú potom vojaci v čase, keď nie je vojna? Je lepšie byť opatrný," napísal na facebooku Kenny Chan Wai Kong, ktorý žije v Singapure. Úrady v tomto mestskom štáte oznámili, že v situácii, keď obchodníkom zásoby masiek došli, plánujú rozdať do každej domácnosti štyri tieto ochranné pomôcky.

Nosiť masku je v niektorých častiach Ázie bežné v prípade, keď sú ľudia chorí, alebo keď sa chcú chrániť pred znečisteným ovzduším v mestách.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ani americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb na svojich internetových stránkach nosenie rúšok ako preventívne opatrenie proti šíreniu vírusu nezmieňujú, ale ani od neho výslovne neodrádzajú.

Austrália a Taiwan uviedli, že zdraví ľudia ochranné rúška nosiť nemusia, ale Austrália ich milión uvoľnila zo svojich hmotných rezerv a ľudia ich tiež v hojných počtoch nosia v Tchaj-peji, hlavnom meste Taiwanu, kde vláda zaviedla limit na predaj masiek a zakázala ich vývoz.

Taiwanské dráhy dnes informovali, že ak sa vírus bude ďalej šíriť, nebudú do vlakov smieť cestujúci bez ochrannej rúška nastúpiť.

Koronavírus sa môže prenášať z jedného človeka na druhého, nie je ale jasné, ako ľahko. Väčšina chorých sú ľudia, ktorí boli v čínskom meste Wu-chan, centre epidémie, príbuzní nakazených alebo zdravotníci.

Prenos vírusu

Vírus sa prenáša pri kontakte s časticami, ktoré sa dostanú do vzduchu, keď nakazený jedinec kašle alebo kýcha, alebo keď sa niekto dotkne nakazeného človeka alebo predmetu, na ktorom je vírus, a potom sa dotýka úst, nosa alebo očí.

"Maska je potrebná vtedy, keď ste v dave, alebo keď sa staráte o chorého. Ale ak vám to pomôže, chirurgickú rúšku noste," povedala Angela Rasmussenová, virologička z Centra pre infekcie a imunitu americkej Kolumbijskej univerzity. Iní odborníci upozorňujú, že jednorazové chirurgické rúška nepriľnú k tvári natoľko, aby človeka pred infekciou ochránili.

Dezinfekcia parou

V Hongkongu sa pod paľbu kritiky dostala miestna zákonodárkyňa, ktorá predsedá mestskému výboru pre zdravotníctvo, keď zverejnila krátke video s návodom, ako rúšku na jedno použitie vydezinfikovať parou.

Neobvyklá je rada indickej vlády, že pred vírusom ochráni zmes zo zázvoru a bazalky indickej. S nepochopením sa stretol aj istý barmský minister, ktorý na facebooku odporučil ľuďom, aby jedli viac cibule.

Niektorí Číňania žijúci v zahraničí nakupujú ochranné rúška a posielajú ich svojim príbuzným a priateľom v Číne, kde je ich nedostatok. Čínski občania žijúci vo Vietname, Thajsku a Malajzii vo štvrtok do svojej domovskej provincie Kan-su poslali 150-tisíc masiek, informovala štátna agentúra Nová Čína.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:51