StoryEditor

Poľsko môže udržať rast ekonomiky

03.06.2009, 09:11
Autor:
TASRTASR
Existuje veľká šanca, že poľská ekonomika bude celý tento rok rásť. Uviedol to dnes šéf centrálnej banky Slawomir Skrzypek.

"Máme veľkú šancu udržať v tomto roku rast hospodárstva," vyhlásil v rozhovore pre poľský rozhlas.     

Najnovšie štatistické údaje potvrdili, že výkon najväčšej východoeurópskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil o 0,8 %. Analytici však očakávali, že stúpne o 1 %.     

Skrzypek rovnako ako väčšina ekonómov predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) sa aj tento rok zvýši, hoci len mierne. A to aj napriek hlbokej recesii v susednom Nemecku, ktoré je jeho hlavným obchodným partnerom.     

Poľsko, ako sa zdá, odoláva dopadu globálnej krízy, zatiaľ čo jeho susedov trápi kontrakcia. Dôvodom je rast domácej spotreby a fakt, že Poľsko nie je až také závislé od exportu ako ostatné krajiny regiónu. Východoeurópske štáty totiž vážne zasiahol pokles dopytu po ich produktoch v západnej Európe, ktorá je ich hlavným obchodným partnerom.     

Poľská národná banka začiatkom roka predpovedala, že rast HDP tento rok spomalí na 1,1 %. Kabinet očakáva expanziu v rozmedzí od 0,5 do 1,3 % a Európska komisia (EK) predpovedala Poľsku kontrakciu o 0,8 %.    

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:37