StoryEditor

Prevtelený Budha s Nobelovou cenou

24.03.2008, 23:00

Duchovný líder tibetského budhizmu, bojovník sa slobodu Tibetu či prevtelený Budha. Všetkými týmito prívlastkami býva označovaný 14. tibetský dalajláma Tändzin Gjamccho. Minulý týždeň pohrozil svojím odstúpením, ak Číňania budú pokračovať v násilí proti obyvateľom Tibetu.

Havlov priateľ
Dalajláma, známy aj pod tibetským pomenovaním kundun, je najznámejším predstaviteľom budhizmu i symbolom boja Tibetu za nezávislosť od Číny. Do roku 1951 boli dalajlámovia viac ako tri storočia najvyššími vodcami Tibetu. Po invázii čínskych vojsk však 14. dalajláma musel v roku 1959 svoj palác Potala v tibetskej metropole Lhasa opustiť a ujsť do indického exilu, kde žije do dnes.
Čína ho považuje za jedného z najväčších nepriateľov režimu a obviňuje ho, že sa usiluje o odtrhnutie Tibetu. "Dalajláma je vlk prezlečený do habitu, príšera s ľudskou tvárou a srdcom zvera," povedal šéf čínskych komunistov v Tibete Čang Čching-li po minulotýždňovom napätí v Tibete
Hoci je však dalajláma v Číne neželaná osoba, v demokratických krajinách sa teší veľkej obľube. Za jeho aktivity mu udelili Nobelovu cenu mieru, priatelí sa s ním množstvo svetových osobností. Za svojho priateľa ho považuje napríklad i bývalý český prezident Václav Havel.

Dalajláma na Slovensku
Štrnásty dalajláma v októbri 2000 navštívil aj Slovensko. Tibetskí mnísi vtedy vytvorili v šamorínskej synagóge pieskový obraz -- mandalu. Dalajlámu však neprijal žiadny ústavný predstaviteľ, stretol sa ale s vtedajším vicepremiérom Ivanom Miklošaom a poslancami Jánom Langošom a Petrom Zajacom. "Na človeka najviac zapôsobilo jeho neuveriteľné vyžarovanie. Z dalajlámu dýcha pokoj a mierumilovnosť, bol veľmi otvorený a ľudský. Nemali ste pocit, že hovoríte s dalajlámom, ale s priateľom," povedal pre HN Zajac.
Budhizmus sa v poslednom období stáva na Západe veľmi populárny. "Na Slovensku aktívne praktizuje budhizmus asi tisíc ľudí, jeho prívržencov sú však desaťtisíce," povedal pre HN Slavo Chovanec z Centra budhizmu diamantovej cesty na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 10:16