Reuters
StoryEditor

Šialený experiment? Švédsko si zvolilo inú cestu. Ľudia sedia v krčmách a vozia sa v plných autobusoch

27.03.2020, 23:00
Autor:
ahaaha
Zatiaľ čo väčšina európskych krajín v boji s koronavírusom vyhlásila tvrdé reštrikcie pohybu, Švédsko volí inú stratégiu.

Od pondelka, kedy britský premiér Boris Johnson nariadil občanom sedieť doma, je Švédsko najväčšou európskou krajinou bez zásadných reštriktívnych opatrení.

Deti mladšie ako šestnásť rokov naďalej chodia do školy, lyžiarske areály sú plné dovolenkárov, ľudia v Štokholme naďalej pracujú z kancelárií. "Je zrejmé, že Švédsko dnes predstavuje výnimku," poznamenal podľa denníka The Financial Times niekdajší premiér Carl Bildt.

​Úrady zatiaľ zakázali iba verejné zhromaždenia nad päťsto ľudí, uzavreli univerzity a odporučili ľuďom, aby pokiaľ možno pracovali z domu. Reštaurácie a krčmy zostávajú otvorené, ale obslúžia vás len pri stole, nie na bare.

Veria, že to zvládnu

Hlavný hygienik Johan Carlson tento prístup obhajuje. Podľa neho Švédsko nemôže prijať "drakonické opatrenia, ktoré by mali obmedzený vplyv na epidémiu, ale vyradila by spoločnosť z chodu". Zároveň však priznáva, že pokiaľ bude zdravotnícky systém preťažený, tak ročná úmrtnosť v krajine "značne vzrastie".

"Budúcnosť stále vyzerá zvládnuteľná," dodáva hlavný epidemiológ Anders Tegnell. Školy podľa neho musia zostať otvorené, aby zdravotníci mali kam dať deti.

Škandinávska krajina doteraz zaznamenala vyše dva a pol tisíc potvrdených prípadov a šesť desiatok úmrtí. Vláda tvrdí, že nesiaha na stratégiu "skupinovej imunity", ktorú spočiatku presadzovali poradcovia Borisa Johnsona.

Skôr chce spomaliť šírenie infekcie a zabezpečiť, aby sa zdravotnícky personál nedostal pod príliš veľký tlak.

Varovný prst od vedcov

Čím ďalej viac expertov však s touto stratégiou nesúhlasí. Vláda podľa nich príliš riskuje, a to v situácii, keď toho o koronavíruse stále príliš veľa nevieme.

"Nechápem, prečo by sa Švédsko malo od ostatných krajín líšiť. Je to jeden veľký experiment," vyhlásil epidemiológ Joacim Rocklöv.

"Nemáme tušenie, či to bude fungovať, alebo sa to celé šialene zvrtne. Je tu veľké riziko, že sa zdravotnícky systém prepadne do krízy a na celé Švédsko bude uvalená karanténa," dodáva vedec.

V nedeľu v televízii vystúpil premiér Stefan Löfven a vyzval všetkých občanov, aby sa zapojili do boja proti šíreniu vírusu.

"V živote nastáva niekoľko kľúčových momentov, kedy sa musíme obetovať. Nielen kvôli sebe, ale aj kvôli ostatným ľuďom, spoluobčanom, našej krajine. Ten okamih nastal práve teraz," vyhlásil premiér a varoval, že ak sa situácia zhorší, budú sa opatrenia pritvrdzovať.

Švédsky prístup k pandémii kontrastuje aj v porovnaní so susednými krajinami. Dánsko, Nórsko a Fínsko uzatvorili hranice i školy. Fínske úrady vo štvrtok uzavreli celý región Uusimaa, kde ležia aj Helsinki. Hlavné mesto je ohniskom nákazy.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-30 06:15:15 - Feat.: - Title: Švédsky premiér má obavy pre úniky informácií z polície k členom gangov 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 04 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty 05 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 10:37