StoryEditor

V Rumunsku sa po zásadnej chybe koronavírus vymkol spod kontroly. Na severe majú vlastnú "Lombardiu"

02.04.2020, 09:19
Autor:
dttdtt
Zdravotnícka kríza spôsobená koronavírusom si v Rumunsku minulý týždeň vyžiadala rezignáciu ministra zdravotníctva.

Úradom na severe Rumunska sa koronavírus úplne vymkol z rúk. V nemocnici v meste Suceava sa chorobou COVID-19 nakazilo takmer dvesto zdravotníkov, ktorí kvôli neschopnosti vedenia zamierili do izolácie príliš neskoro. Miestni situáciu prirovnávajú k Lombardii, ktorá je ohniskom infekcie v Taliansku. Rumunsko eviduje vyše dvetisíc chorých.

Keď rumunský prezident Klaus Iohannis v októbri navštívil novú nemocnicu svätého Jána v meste Suceava na severe krajiny, označil ju za príklad pre systém zdravotnej starostlivosti v celom Rumunsku. O päť mesiacov neskôr chválu zdravotného strediska vybudovaného z peňazí Európskej únie vystriedala kritika.

​Štát musel nemocnicu uzavrieť, aby ju mohol kompletne vydezinfikovať po tom, čo sa koronavírus rozšíril po celej budove a infikoval najmenej 181 zdravotníkov, vrátane 43 lekárov.

Manažéri nemocnice a miestni zdravotní úradníci sú v posledných dňoch pod paľbou kritiky kvôli zlému riadeniu, nedbanlivosti a nekompetentnosti.

Šírenie koronavírusu v nemocnici a jej okolí viedlo k uzavretiu celej župy Suceava. Ľudia teraz túto oblasť prirovnávajú k talianskej Lombardii, ktorá je ohniskom infekcie v Taliansku. "Je to naša rumunská Lombardia. Suceava je kanárikom v uhoľnej bani," uviedol pre Rádio Slobodná Európa (RFE) rumunský politológ Sorin Ionita.

V župe, ktorej centrom je rovnomenné mesto, žije približne 600-tisíc obyvateľov, čo je viac ako tri percentá z 19-miliónovej rumunskej populácie. V utorok však na túto oblasť pripadalo viac ako 25 percent všetkých nakazených koronavírusom v Rumunsku, ktorých je momentálne 2 245.

Na región pripadá tiež približne tretina z 85 úmrtí v krajine. Počet chorých navyše v regióne v ďalších dňoch pravdepodobne porastie, pretože sa čaká na výsledky mnohých ďalších testov.

Stala sa zásadná chyba, pripúšťa minister zdravotníctva

Stotisícové mesto Suceava a jeho okolie bude od utorka až do polovice apríla uzavreté do prísnej izolácie s cieľom zabrániť šíreniu vírusu do zvyšku krajiny. Podľa RFE je to prvé takto uzavreté mesto v Rumunsku. Štát tam bude v nasledujúcich dňoch pravidelne dovážať potraviny a ďalší tovar.

Zdravotnícka kríza spôsobená koronavírusom si v Rumunsku minulý týždeň vyžiadala rezignáciu ministra zdravotníctva Victora Costache, ktorého nahradil jeho námestník Nelu Tataru. Nemocnice po celej krajine sa sťažujú na nedostatok ochranných oblekov a ďalšieho potrebného vybavenia pre zdravotnícky personál.

​Tataru napriek tomu verí, že nemocnica v meste Suceava opäť čoskoro otvorí. "Epidemiológovia tu včas neidentifikovali niektoré prípady koronavírusu. Zdravotníci zle používali ochranné pomôcky a nakazili sa. Príslušní úradníci ich navyše poslali do izolácie príliš neskoro," priznal Tataru zlé zvládnutie situácie.

Rumunsko vynakladá na zdravotníctvo len 5,5 percenta HDP, čo je približne polovica priemeru v EÚ. Mnoho lekárov a sestier sa navyše z Rumunska sťahuje za lepším platom na Západ, takže ich má krajina masívny nedostatok. Za posledných trinásť rokov odišlo za hranice odhadom 17 až 20 tisíc lekárov.

Systém v nemocniciach nie je na krízu pripravený

"Systém v nemocniciach tu bol vytvorený, aby fungoval v normálnych časoch, nie v čase krízy," uviedol politológ Ionita s tým, že ani dobré vybavenie nemôže krajinu zachrániť vo chvíli, keď chýbajú dobré ľudské zdroje a riadenie. "Mohlo sa to stať kdekoľvek v Rumunsku, ale Suceava mala smolu a bola proste prvá," uzatvára.

Rumunsko v druhej polovici marca kvôli koronavírusu uzavrelo hranice pre väčšinu cudzincov a obmedzilo aj možnosť pohybu svojich občanov vnútri krajiny. Okrem naliehavých prípadov platí aj nočný zákaz vychádzania. V nákupných centrách môžu zostať otvorené iba obchody s potravinami a hygienickými potrebami.

Napriek tomu, že bohoslužby v kostoloch sa majú konať iba bez veriacich, sa ľudia v posledných dňoch v rôznych častiach krajiny opakovane zhromaždili na omšiach. Pravoslávni kňazi navyše v rámci náboženského obradu vkladajú do úst všetkých farníkov jednu a tú istú lyžicu, čo je veľmi nebezpečné.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-12-31 12:13:55 - Feat.: 0 - Title: Šírenie koronavírusu podľa okresov: Horí Záhorie, najhoršie je to v Nitre a v Považskej Bystrici 02 - Modified: 2020-04-04 06:02:43 - Feat.: 0 - Title: Turkménsko "porazilo" koronavírus. Zakázalo ho používať v médiách aj rozhovoroch medzi ľuďmi 03 - Modified: 2020-04-01 18:04:50 - Feat.: 0 - Title: Panama kvôli koronavírusu zaviedla vychádzky zvlášť pre ženy a mužov 04 - Modified: 2020-04-01 19:41:17 - Feat.: 0 - Title: Pandémia koronavírusu: Počet nakazených globálne prekročil 920-tisíc. Úmrtí je viac ako 46-tisíc 05 - Modified: 2020-04-01 19:48:33 - Feat.: 0 - Title: Banky ignorujú malých podnikateľov aj mimo koronakrízy
01 - Modified: 2024-04-26 14:52:03 - Feat.: - Title: Rumunského exprezidenta Iliesca obžalovali zo zločinov proti ľudskosti 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc 04 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 05 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:26