StoryEditor

Výmena elít v Rusku. Putin premiér, Medvedev v Kremli

01.01.2008, 23:00

Dmitrij Medvedev. Muž, ktorého meno si už Rusi vštepujú do pamäti ako svojho nového prezidenta. Hoci sa 2. marca uskutočnia v Rusku prezidentské voľby, nikto nepochybuje o tom, že novým pánom Kremľa sa stane práve vicepremiér a šéf plynárenského gigantu Gazprom Medvedev. Vybral si ho totiž samotný prezident Vladimir Putin, čo je pre voľby rozhodujúce. Potvrdzujú to aj nedávne prieskumy, podľa ktorých by Medvedev vo voľbách získal 80 percent hlasov. "Poznám ho veľmi dobre už viac ako 17 rokov a úplne podporujem jeho kandidatúru," zdôvodnil svoj výber Putin. Ten sa však moci nechystá vzdať. Nitky bude ťahať z kresla predsedu vlády, kam mieri po víťazstve prokremeľskej strany Jednotné Rusko v decembrových parlamentných voľbách.
Súčasný prvý vicepremiér vlády a bývalý šéf Putinovej administratívy Medvedev je oficiálne spoločným kandidátom Jednotného Ruska. Toto zoskupenie pritom opozícia označuje za Putinovu prevodovú páku. Prezident sa osobne postavil na čelo kandidátky strany v parlamentných voľbách, čo ostro kritizovala nielen opozícia, ale aj svet.
Ďalší scenár bude pravdepodobne rovnaký ako vždy pred prezidentskými voľbami v najväčšej krajine sveta. Medvedev bude odteraz ešte častejšie na televíznych obrazovkách, aby Rusom bolo jasné, koho majú voliť. Ešte viac sa budú zdôrazňovať jeho úspechy pri rozdeľovaní financií ľuďom, ešte častejšie ho bude vídať spolu s Putinom a zdôrazňovať, že je to nástupca Putina, teda najobľúbenejšieho ruského politika.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:29