Reuters
StoryEditor

Tretí deň summitu bez dohody: Macron buchol päsťou do stola, Kurz prestal počúvať

20.07.2020, 07:06
Autor:
ČTKČTK
Prezidenti a premiéri sa stretnú opäť dnes o 16:00.

Tretí rokovací deň summitu Európskej únie sa skončil po takmer 20 hodinách rozhovorov dnes krátko pred 06:00 bez dohody na parametroch fondu obnovy a budúceho sedemročného rozpočtu.

Prezidenti a premiéri sa stretnú opäť o 16:00. Oznámil to hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

​Lídri krajín Únie sa ani po troch dňoch zatiaľ nedokázali zhodnúť na celkovom objeme fondu na pomoc ekonomikám zasiahnutým pandémiou ani na pomere grantov a úverov.

Kým Holandsko, Rakúsko, Dánsko a Švédsko navrhli zmenšiť celý balík a ubrať na priamych dotáciách, Taliansko a Španielsko ako najväčší príjemcovia peňazí sa snažili obmedzovanie čo najviac zmierniť.

Obávajú sa veľkého dlhu

Kľúčový spor zablokovaného rokovania sa počas nočných rozhovorov viedol o peniaze vo fonde s navrhovaným objemom 750 miliárd eur.

Michel už v sobotu upravil pomer grantov a úverov na 450 ku 300 miliardám eur, keď premiestnil 50 miliárd do kolónky pôžičiek.

Skupina fiškálne konzervatívnych krajín obávajúcich sa veľkého spoločného dlhu Únie však podľa diplomatov navrhovala ďalšie obmedzenia grantov až na 350 miliárd, čo sa vedľa juhoeurópskych krajín nepáčilo ani lídrom najväčších ekonomík Nemecka a Francúzska, ktorí sú hlavnými zástancami rýchleho dosiahnutia dohody.

Tlačia na rýchlu dohodu

Michel po nedeľňajšej spoločnej večeri cez noc na dnešok absolvoval sériu oddelených rokovaní. Počas nich svojim kolegom pripomenul, že v súvislosti s novým koronavírusom v celom svete zomrelo už viac ako 600-tisíc ľudí a že je na nich, aby kríze čelili spoločne.

Šéf summitov EÚ sa spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej krajina EÚ predsedá, snaží s ohľadom na aktuálnu ekonomickú krízu tlačiť na rýchlu dohodu,

Holandsko a jeho spojenci však chcú čo najviac znížiť spoločný dlh. Európska komisia si chce peniaze na fond bezprecedentne požičať na finančných trhoch a krajiny označované za šetrné chcú, aby bolo čerpanie peňazí čo najprísnejšie spojené s plnením stanovených reforiem.

Spor o podmienku právneho štátu

Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová v nedeľu vyhlásila, že bude lepšie, keď sa lídri dohodnú na ambicióznej finančnej pomoci, než aby uzavreli rýchlu dohodu za každú cenu.

Ďalším zo sporných bodov zatiaľ zostáva podmienenosť čerpania z fondu dodržiavaním princípov vlády práva. Kým západoeurópske krajiny trvajú na tom, aby sa táto podmienka dodržiavala čo najprísnejšie, Maďarsko s Poľskom ju chcú vypustiť.

Diplomati očakávajú, že Michel dnes na základe nočných rozhovorov predloží lídrom nový návrh parametrov fondu a rozpočtu.

Na summite je cítiť únavu

Medzi účastníkmi summitu v Bruseli je s postupujúcim časom cítiť únavu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa diplomatov v jednej chvíli buchol päsťou do stola, zatiaľ čo rakúsky kancelár Sebastian Kurz už prestal ostatných počúvať.

"Rokovania sú stále veľmi obtiažne," poznamenal okolo polnoci jeden z diplomatov, ktorého cituje portál Politico. "Šetrné štáty to ďalej blokujú. Kurz nepočúva," povedal diplomat, podľa ktorého holandská a rakúska delegácia využívajú požiadavku na dodržiavanie vlády práva na blokovanie diskusií. 

Keď kancelár Kurz v jednej chvíli opustil rokovania, aby si zatelefonoval, Macron okamžite zareagoval. "Vidíte? Jemu je to jedno. On ostatných nepočúva, má zlý prístup. Stará sa o svoj mediálny obraz a basta," citujú diplomati francúzskeho prezidenta.

Macron "buchol päsťou do stola," opísal ďalší z diplomatov. Francúzsky prezident sa stretol so švédskym premiérom Stefanom Löfvenem, aby pokračoval v bilaterálnych rokovaniach.

01 - Modified: 2020-07-19 14:26:25 - Feat.: 0 - Title: V Bruseli prebieha boj aj o miliardy pre Slovensko. Čo je "jadrom sváru"? 02 - Modified: 2020-07-19 10:40:00 - Feat.: 0 - Title: Merkelová: Tretí deň bude rozhodujúci. Dohoda však nie je istá 03 - Modified: 2020-07-19 21:33:29 - Feat.: 0 - Title: Bruselský summit je v slepej uličke. Môže za to "Pán Nie", myslia si niektorí lídri
01 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave 02 - Modified: 2024-05-01 16:07:48 - Feat.: - Title: Hlas Slovenska po vstupe do Európskej únie zosilnel, vyhlásila Čaputová 03 - Modified: 2024-05-01 15:48:00 - Feat.: - Title: Eurofondy sú významným zdrojom financovania regionálneho rozvoja, tvrdí ZMOS 04 - Modified: 2024-05-01 13:21:30 - Feat.: - Title: Von der Leyenová v Bruseli pri vlajke Európskej únie oslávila 20. výročie rozšírenia 05 - Modified: 2024-05-01 12:02:49 - Feat.: - Title: Šimečka kritizuje Ficovu vládu: Slovensko ťahá preč z Únie na východ. Krajina čelí kritike, má konflikty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 12:51