Reuters
StoryEditor

"Priateľstvo" covidu a chrípky desí lekárov. Ich spojením sa priebeh ochorenia ešte zhorší

26.07.2020, 11:52
Skôr ako za pol roka sa k ku koronavírusu môže pridať ďalší nepríjemný "kamarát" – chrípka.

Kým je koronavírus samotár, nerobí väčšinou veľké problémy. To dokladajú aj štatistiky. Horšie je, keď si nájde priateľov. Preto sú covidom ohrození najmä ľudia s rôznymi druhmi chronických ochorení - od cukrovky cez kardiovaskulárne poruchy až po astmu. Skôr ako za pol roka sa ale k v súčasnosti mediálne nejznámejšej chorobe môže pridať ďalší nepríjemný "kamarát": chrípka.

​A to môže byť problém. "Súbeh chrípky a koronavírusu u pacientov máme zatiaľ odskúšané len celkom minimálne. Pre nakazeného je to ale jednoznačne problém," povedal pre portál Lidovky.cz Pavel Březovský, šéf Štátneho zdravotného ústavu, kde práve pripravujú kľúčový manuál pre zdravotníkov zameraný na covid počas chrípkovej sezóny.

"Chrípka má výnimočné postavenie, je totiž infekčná a veľmi ľahko prenosná," upozorňuje Březovský. V čom spočíva jadro možného problému? Chrípka aj covid v tele spôsobujú podobné zmeny. Ich razancia môže niekedy byť rovnaká pre obidve ochorenia, inokedy sa líši.

Každá z týchto chorôb ale dokáže v krajnom prípade spôsobiť ťažký zápal pľúc a viesť až k ich zlyhávaniu. "Ak sa vírus v organizme výrazne namnoží, dôjde k rozvoju zápalu, čo je naša obranná reakcia," popísal pred časom útok vírusu na pľúca vedúci lôžkovej časti kliniky intenzívnej starostlivosti pražskej Fakultnej nemocnice v Motole Jan Beroušek.

Keď bude mať pacient covid-19, chrípka môže byť chorobou, ktorá jeho priebeh ešte zhorší. V lete sa takmer nevyskytuje, blíži sa ale jej sezóna. Blížiaca sa sezóna chrípky vyrába vrásky na čele aj epidemiológom.

"Keď dostane človek chrípku, tak mu to oslabí lokálnu obranyschopnosť dýchacích ciest a tým pádom sa koronavírusu otvorí diaľnica priamo do pľúc," povedal denníku Právo vedúci epidemiologickej skupiny pri ministerstve zdravotníctva Rastislav Maďar.

Upozorňuje pritom rovnako ako Březovský na to, že koronavírus sa do istej miery správa ako živiaci sa zdochlinami - najlepšie sa mu hoduje na oslabených jedincoch. Zdravý imunitný systém si v drvivej väčšine prípadov s covidom poradí.

"Bojíme sa, že sa spojí s inými virózami a nákaza bude horšia," uviedol Maďar. Čiernym scenárom sú potom podľa neho situácia, keď o život pôjde pri súbehu oboch chorôb aj človeku, ktorý nie je považovaný za súčasť rizikovej skupiny.

Epidemiológ to prirovnal k spolupráci chrípky s pneumokokmi, ktorá spôsobuje zápal pľúc. Na ten zomrú ročne po svete milióny ľudí.

Očkujte sa, prosí lekári

Zatiaľ čo svet napäto sleduje niekoľko firiem v pretekoch o najrýchlejšie vyvinutú vakcínu proti covidu-19, na chrípku už ju ľudstvo pozná od tridsiatych rokov minulého storočia. Najlepšia obrana proti kombu dvoch pľúcnych záškodníkov je práve očkovanie.

Tento odporúčací evergreen chce dostať k ušiam lekárov tiež Březovský v manuáli, ktorý pripravuje jeho ústav. "Nízka zaočkovanosť nás dlhodobo trápi," priznáva.

Skúsenosť s očkovacou osvetou má z prvej ruky a zároveň najvyšších poschodí. Medzi rokmi 2002 a 2006 mal na ministerstve zdravotníctva na starosť odbor zdravotnej starostlivosti.

"Už vtedy sme sa snažili spúšťať očkovacie akcie za podpory zdravotných poisťovní, takže viem, aký problém to bol, než sa celá mašinéria rozbehla a ľudia ju začali vnímať ako potrebnú," zaspomínal detský stomatológ, ktorý tak bol pri chrípkových epidémiách v prvej línii.

Teraz by bol lekár rád, aby aspoň ľudia z rizikových skupín vyrazili za svojimi praktiky a dohovorili si na jeseň proti chrípke očkovanie. V bežnej populácii je zaočkovanosť proti chrípke podľa odborných odhadov okolo ôsmich percent.

U vyšších vekových skupín a ľudí s chronickými ťažkosťami nedosahuje väčšinou viac ako dvadsať percent. Muži a ženy v bielych plášťoch navyše trochu kážu vodu, ale pijú víno.

Profesionálna slepota lekárov

Hoci totiž v podstate tvoria zdravotnícku infraštruktúru štátu, chránení sami nie sú. "Problémy máme bohužiaľ aj so zaočkovanosťou lekárov," priznáva Březovský, ktorý sa podľa vlastných slov zo začiatku svojej praxe očkovaniu tiež vyhýbal.

Dnes už je v tomto smere poctivý. "Viac než čokoľvek iné je to profesionálna slepota lekárov," uráža svojich kolegov. Napríklad v nemocniciach však podľa neho taký problém nie je. Prebiehajú tam totiž pravidelné preventívne prehliadky, pre vstup na sálu sú niektoré očkovania dokonca povinné.

Na obvodných lekárov ale páku nikto nemá. Už teraz je však jasné, že súbehu covidu a chrípky sa množstvo pacientov nevyhne. Dávok vakcíny totiž bude maximálne toľko, aby sa preočkovalo desať percent populácie. Očkovať sa proti chrípke je ideálne s predstihom niekoľkých mesiacov, teda na jeseň.

Skutočná chrípková sezóna totiž začína po Novom roku. Ešte na jeseň ale prebehne test spojenia covidu a ďalších chorôb. Od októbra totiž odštartuje obdobie, v ktorom začínajú vyčíňať bežné respiračné choroby ako prechladnutie, bolesti v krku a podobné. Na tie však vakcína neexistuje.

01 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo spôsobí ďalšiu pandémiu? Poprední vedci sa zhodli na jednom víruse 02 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 15:01