Mike PompeoReuters
StoryEditor

Šéf diplomacie USA Pompeo navštívi strednú Európu, cestu začne v Prahe

06.08.2020, 08:07
Autor:
TASRTASR
Pompeo začne návštevu 11. augusta v Prahe, kde sa stretne s českým premiérom Andrejom Babišom.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu na tlačovom brifíngu vo Washingtone oznámil, že v pondelok 10. augusta odcestuje na týždňovú návštevu štyroch európskych krajín - Česka, Poľska, Rakúska a Slovinska. Cestu uskutoční v čase, keď USA ohlásili odsun časti amerických vojakov z Nemecka. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

​Pompeo začne návštevu 11. augusta v Prahe, kde sa stretne s českým premiérom Andrejom Babišom, ale konkrétny program ešte nie je známy, napísal v stredu portál Novinky.cz.

Pompeova cesta sa však bude sústreďovať na obmedzenie čínskeho vplyvu. Predmetom rozhovorov bude bezpečnosť mobilných sietí piatej generácie a s ňou spojené vzťahy s Čínou. Pompeo bude povzbudzovať spojencov, aby sa vyhýbali technologickej firme Huawei, ktorá je podľa neho prepojená s čínskou vládou v Pekingu, a preto ohrozuje bezpečnosť.

"Očakávam, že to bude veľmi dôležitá a užitočná cesta," povedal Pompeo novinárom vo Washingtone v krátkom oznámení.

Poľský prezident Andrzej Duda minulý mesiac zvíťazil vo voľbách po kampani rozdeľujúcej voličov, keď útočil na práva LGBT ľudí a odletel do Washingtonu za Donaldom Trumpom - bol prvým návštevníkom Bieleho domu počas pandémie nového koronavírusu.

Spojené štáty posilňujú vojenskú spoluprácu s Poľskom, pričom zároveň sťahujú časť svojich vojakov z Nemecka, ktorého kancelárka Angela Merkelová má s Trumpom napäté vzťahy.

Americké ministerstvo obrany minulý mesiac oznámilo, že USA pošlú z Nemecka domov približne 6400 vojakov a takmer 5600 premiestnia do iných členských krajín NATO, vrátane Talianska a Belgicka.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak uviedol, že USA rozmiestnia v Poľsku najmenej 1000 vojakov. Poľsko je silným podporovateľom vojenskej aliancie NATO, pretože má dlhodobo obavy zo suseda Ruska.

Americký minister má poľskú metropolu Varšava navštíviť v sobotu 15. augusta.

Pompeo prisľúbil, že v období znovu ožívajúceho Ruska bude klásť väčší dôraz na vzťahy so strednou a východnou Európou.

Česká republika v júni vyhostila dvoch ruských diplomatov, keď obvinila veľvyslanectvo zo zámerného šírenia fámy, že Rusko plánuje otráviť českých predstaviteľov z pomsty za odstránenie sochy sovietskeho generála Ivana Koneva z pražského námestia.

Rusko tento plán poprelo a podniklo odvetu - vyhostilo dvoch českých diplomatov.

01 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 02 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 03 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 04 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 05 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:11