Reuters
StoryEditor

Spor o vakcíny graduje. Brusel zverejnil zmluvu s AstraZenecou

29.01.2021, 13:37
Autor:
ČTKČTK
Firma AstraZeneca pred týždňom Európskej komisii oznámila, že v prvom štvrťroku dodá krajinám EÚ menej očkovacích látky, ako bolo pôvodne dohodnuté.

Farmaceutická firma AstraZeneca zatiaľ neposkytla žiadne presvedčivé vysvetlenie, prečo nemôže v prvom štvrťroku dodať krajinám Európskej únie sľúbený počet dávok vakcíny proti covidu-19.

Uviedla to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Zmluva s britsko-švédskou spoločnosťou podľa nej obsahuje záväzné objednávky.

Aby komisia podporila svoje stanovisko, zverejnila jej obsah.

Firma AstraZeneca, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu-19 v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, pred týždňom Európskej komisii oznámila, že v prvom štvrťroku dodá krajinám EÚ menej očkovacích látky, ako bolo pôvodne dohodnuté.

Zdôvodnila to okrem iného problémami vo svojej belgickej továrni, ktorú nemala vzhľadom k údajnej príliš neskorej objednávke Únie čas pripraviť na zvýšenú výrobu.

Žiadajú vysvetlenie

Podľa von der Leyenovej však firma neposkytla k obmedzeniu dodávok vakcín žiadne presvedčivé vysvetlenie.

Objednávky zo strany EÚ sú podľa šéfky EK záväzné a zmluva je v tomto ohľade "úplne jasná". Aby podporila svoje stanovisko, v piatok komisia zmluvu s firmou AstraZeneca zverejnila. Väčšina kľúčových pasáží o cenách a termínoch dodávok bola však začiernená

Komisia čelí tlaku na to, aby bola ohľadom podmienok spoločných únijných kontraktov s výrobcami vakcín transparentnejšia. EK preto vyzvala firmy, aby súhlasili so zverejnením zmlúv, čo AstraZeneca podľa niektorých médií mieni urobiť.

Podľa informácií, ktoré omylom zverejnila v decembri na Twitteri belgická ministerka, platí EÚ za jednu očkovaciu dávku od firmy AstraZeneca necelých 1,8 eura, čo je výrazne menej ako u iných výrobcov. Dostáva tak vakcínu lacnejšie než napríklad USA, ktoré platia viac než dvojnásobok.

Zmluva podľa von der Leyenovej obsahuje presne stanovené množstvo vakcíny, aké mala AstraZeneca dodať v decembri a v prvých troch štvrťrokoch tohto roka. "AstraZeneca nás tiež v tejto zmluve výslovne ubezpečila, že žiadne iné záväzky nebudú brániť plneniu zmluvy," uviedla.

Podľa predsedníčky EK sa vzhľadom k rýchlosti vývoja vakcíny počítalo s tým, že spočiatku sa vyskytnú určité problémy. "To je tiež v poriadku," povedala von der Leyenová. Európska komisia však požaduje od firmy AstraZeneca vysvetlenie, aby sa mohlo nájsť spoločné riešenie.

Nie je to ako u pekára

Kritiku na adresu Európskej komisie von der Leyenová v rozhovore s rádiom Deutschlandfunk odmietla. Dohoda bola podľa nej uzavretá včas.

Skutočnosť, že si Británia vakcínu objednala skôr ako EÚ, nemôže mať podľa nej na dodávky žiadny vplyv. "Nie je to ako u pekára, kde stojíte vo rade," uviedla. Británia sa s firmou AstraZeneca dohodla na dodávke 100 miliónov dávok vakcíny, EÚ si o niečo neskôr objednala 300 miliónov dávok.

Európska komisia v rámci dohody uzatvorenej vlani v auguste súhlasila s tým, že zaplatí firme AstraZeneca 336 miliónov eur. Hovorca EK vtedy uviedol, že peniaze boli uhradené a slúžili na vývoj a výdavky spojené s výrobou vakcíny.

Činitelia Únie však tento týždeň novinárom povedali, že komisia zaplatila vopred len časť spomínanej sumy a ak firma nedodrží kontrakt, mohol by podľa nich Brusel vymáhať uhradené peniaze späť.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že AstraZeneca v snahe urovnať spor ponúkla EÚ, že dodá v prvom štvrťroku o osem miliónov dávok vakcíny viac. EÚ to však podľa agentúry Reuters odmietla, pretože by tak ďalej dostala menej dávok, než jej podľa jej výkladu zmluvy do konca marca prislúcha.

Napätie medzi Britániou a EÚ

Kvôli dodávkam vakcíny AstraZeneca rastie aj napätie medzi EÚ a Britániou. Firma má dva výrobné závody v Británii a dva v EÚ.

Eurokomisárka pre zdravotníctvo Stella Kyriakidisová tento týždeň povedala, že zmluva s firmou AstraZeneca počíta s tým, že keď nebude stačiť produkcia zo závodov, ktoré má AstraZeneca v únijných krajinách, môžu ju nahradiť vakcíny z tých britských. Firma aj britská vláda to odmietajú.

Námestníčka britského ministra spravodlivosti Lucy Frazerová povedala, že na rozdiel od EÚ nebude Británia zverejňovať svoju zmluvu s firmou AstraZeneca. Podľa nej by to ohrozilo národnú bezpečnosť.

Očkovacia látka firmy AstraZeneca zatiaľ nie je schválená pre núdzové použitie v Európskej únii. Čaká sa, že Európska agentúra pre lieky (EMA) odporučí jej schválenie už v piatok. Európska komisia by ako v minulých prípadoch mohla súhlas s podmienečnou registráciou na trhu EÚ vydať niekoľko hodín po zverejnení stanoviska EMA.

Nemecké médiá v uplynulých dňoch špekulovali, že by mohla agentúra odporučiť podávanie vakcíny len ľuďom mladším ako 65 rokov. Už vo štvrtok nemecká očkovacia komisia pri Inštitúte Roberta Kocha (RKI) odporučila, aby sa vakcína firmy AstraZeneca podávala len ľuďom od 18 do 64 rokov. K účinnosti látky u seniorov podľa nej totiž zatiaľ nie je k dispozícii dostatok dát.

01 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 02:10