StoryEditor

Svoje "euro" chcú mať aj Arabi

15.06.2009, 17:28
Krajiny Perzského zálivu majú o krok bližšie k vytvoreniu menovej únie. Štyri ropné štáty -- Saudská Arábia, Bahrajn, Kuvajt a Katar -- podpísali v Rijáde pakt o spoločnej mene. Prípravy na arabské "euro" obsahujú aj zriadenie Centrálnej banky Perzského zálivu v Rijáde. (na snímke: Saudskoarabský minister financií Ibrahim al-Assaf)

Práve kvôli sídlu banky sa k dohode nepridali Spojené arabské emiráty. V budúcnosti by sa mal členom únie stať aj Omán. Kedy však bude únia skutočnosťou, zostáva otázkou. Nezhody a nevytvorenie infraštruktúry ju môžu odsunúť aj o päť rokov.

Nadviazaná možno na dolár

Saudskoarabský minister financií Ibrahim al-Assaf považuje dohodu za dôležitý krok smerom k hospodárskej integrácii regiónu. Krajiny, ktoré ju podpísali, sa budú snažiť mať rozpočtový deficit pod tromi percentami HDP a na uzde by mali držať aj infláciu.

Štáty zálivu najskôr potvrdili, že mena bude nadviazaná na americkú menu, vzápätí priznali, že sa to môže v budúcnosti zmeniť. Podľa analytikov Standard Chartered Bank by jednotnej mene mala byť povolená väčšia flexibilita. Preto by bolo lepšie, keby sledovala vývoj koša mien.

Problematická banka

Krajiny, ktoré sú členmi Rady spolupráce arabských štátov Perzského zálivu, sa v dohode zaviazali aj k vytvoreniu centrálnej banky v saudskoarabskej metropole Rijád. S tým nesúhlasili Spojené arabské emiráty, ktoré sa rozhodli ako protest proti dominancii Saudskej Arábie dohodu nepodpísať.

Sídlo centrálnej banky by radi videli doma – v Abu Dabi. „Dvere pre Spojené arabské emiráty nie sú zatvorené,“ povedal pre Forbes Philippe Dauba-Pantanacce, ekonóm Standard Chartered Bank. „Saudská Arábia však neustúpi od svojho stanoviska,“ dodáva.

 Požívanie mien podľa počtu obyvateľov (v mil.)
 Americký dolár 333
 Euro 329
 Západoafrický frank 252
 Stredoafrický frank 39
  Budúca arabská mena 36
 zdroj: wikipédia 

Arábia verzus emiráty

Menová únia mala obsahovať dve najsilnejšie krajiny Zálivu. Saudská Arábia s 25 miliónmi obyvateľmi je najľudnatejšia a najbohatšia krajina spomedzi arabských susedov. Až 7,5 milióna však sú zahraniční pracovníci.

Spojené arabské emiráty však majú najväčší finančný sektor v regióne. Krajina sa zároveň považuje za medzinárodne otvorenú a diverzifikovanú ekonomiku.

Dlhá cesta

Kedy sa dočkáme novej meny zatiaľ nie je jasné. Štvorčlenná únia ju plánovala tlačiť už budúci rok. Termín však rýchlo padol najmä na logistických problémoch a nedostatku potrebných regionálnych inštitúcií. Dohodu okrem toho podpísali len štyri zo šiestich krajín Perzského zálivu, čo môže podľa ekonómov vznik novej meny ešte viac oneskoriť.

„Je dobrým znakom, že zostávajúce krajiny budú pokračovať v ceste vpred,“ povedal pre AP John Sfakianakis, ekonóm HSBC, podľa ktorého by omeškanie nemalo byť interpretované ako neúspech. „Európska menová únia bol projekt, ktorý sa pripravoval dvadsať rokov. Preto by sme ani  z tohto posunutia termínu nemali usudzovať, že táto menová únia nevznikne. Prekážky a omeškania sú bežné.“ Podľa Dauba-Pantanecca by mohla byť únia dosiahnutá v najbližších piatich rokoch.

Analytici predpovedajú ropnému regiónu ešte dlhú cestu k zavŕšeniu ekonomickej integrácie. Komplikovať ju budú navyše aj vnútorné politické nezhody krajín. Podľa časopisu Forbes je táto únia skôr o nadväzovaní politických väzieb ako o plnení ekonomických kritérií, čo môže cestu k úspešnej integrácii sťažiť ešte viac.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:45