StoryEditor

Poľská komisárka chce míňať efektívnejšie

29.09.2004, 00:00
Zjednodušenie, väčšia efektívnosť, kvalita a prehľadnosť regionálnej politiky sú jedným z hlavných cieľov budúcej komisárky pre túto oblasť Danuty Hübnerovej.

Zjednodušenie, väčšia efektívnosť, kvalita a prehľadnosť regionálnej politiky sú jedným z hlavných cieľov budúcej komisárky pre túto oblasť Danuty Hübnerovej. Poľská kandidátka na členku novej Európskej komisie to povedala včera v Bruseli počas pohovoru v Európskom parlamente, ktorý je súčasťou schvaľovania novej exekutívy únie. Hübnerová chce počas svojho mandátu úspešne zavŕšiť súčasné programové obdobie 2000 -- 2006 a zabezpečiť hladký prechod do nového rozpočtového výhľadu 2007 -- 2013.
Rezort, ktorý má riadiť, považuje Poľka za jeden z kľúčových pre napredovanie Európy. "Kohézna politika je jednou z najdôležitejších ciest, ako zabezpečiť lepší život pre našich občanov," povedala Hübnerová členom výboru EP pre regionálnu politiku. Vyrovnávanie rozdielov medzi regiónmi je podľa bývalej poľskej vyjednávačky s EÚ v záujme celej únie. "Neexistuje konflikt medzi súdržnosťou a konkurencieschopnosťou," zdôraznila Hübnerová. Poľská dezignovaná komisárka začala svoje vystúpenie krátkym privítaním v španielčine, úvodný prejav povedala po poľsky, na otázky poslancov odpovedala v angličtine.
Holandská kandidátka na členku budúcej Európskej komisie Neelie Kroesová včera ubezpečila poslancov Európskeho parlamentu, že ako komisárka pre hospodársku súťaž bude nezávislá a nestranná. Svoje bohaté podnikateľské skúsenosti označila počas pohovoru v europarlamente za svoju výhodu. "Moja úloha bude úlohou rozhodcu. Žiadame však vo futbale rozhodcu, aby nemal rád hru? Nie, žiadame nestrannosť v uplatňovaní pravidiel, ale tiež to, aby hru dokonale ovládal. To isté platí tu: budem nezávislá, nestranná a zároveň rozumiem podnikaniu," vyhlásila Kroesová v angličtine na úvod pohovoru. Hneď v prvých otázkach poslancov zaujímalo, čo Kroesová urobí, ak jej výbor pre hospodárske záležitosti nevysloví dôveru. Keď sa nehodíte do tímu, keď existuje dôvod, bude to predmetom diskusie s predsedom (komisie Barrosom), odpovedala Kroesová. Pozastavila sa nad tým, že jej vyčítajú príliš veľa vedomostí a skúseností. Veď vedomosti sú to najdôležitejšie pre prijímanie dobrých rozhodnutí, zdôraznila.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. máj 2024 09:35