StoryEditor

Srbi sa už chcú Mladiča zbaviť

28.10.2007, 23:00
Autor:
Pavel AchsPavel Achs

Srbsko musí chytiť hľadaného vojnového zločinca Ratka Mladiča. Inak sa nedostane do Európskej únie. Takto znova zatlačila na Srbsko hlavná žalobkyňa haagskeho tribunálu Carla del Ponteová na svojej poslednej návšteve v Belehrade. Práve od nej závisí, či sa krajine otvorí cesta do Európy. Na rokovaniach v Belehrade bol s Ponteovou aj Ivan Vejvoda z German Marshall Fund.

Bola Carla del Ponteová spokojná po rokovaniach v Belehrade?

Zdá sa, že áno. Aj keď ešte v septembri to tak nebolo. Po zatknutí dvoch hľadaných zločincov v júni tohto roka, medzi nimi bola aj "pravá" ruka generála Ratka Mladiča, očakávala, že zvyšných štyroch zločincov, teda aj Mladiča, sa podarí zatknúť tiež. Del Ponteová však pred cestou do Belehradu povedala, že nechce byť pre prekážkou na ceste Srbska do EÚ, čo znamená, že Belehrad napokon podpíše potrebnú asociačnú dohodu s úniou (EÚ podpis odložila pre kritiku Del Ponteovej, pozn. red.). Ale k podpisu, a to zdôraznila, bude musieť splniť základnú požiadavku: zatknutia Ratka Mladiča. Srbský prezident Boris Tadič a premiér Vojislav Koštunica ju ubezpečili, že to bude už veľmi skoro a že je to otázka len niekoľkých týždňov.

Kto musí urobiť najviac pre zatknutie Mladiča?
Celú vec majú v rukách srbské úrady, obzvlášť takzvaný "akčný" tím, v ktorom sú hlavnými postavami prokurátor pre vojnové zločiny a minister pre spoluprácu s haagskym tribunálom. No samozrejme sú to prezident a premiér, ktorí sú zodpovední za politickú vôľu. Tým posledným v reťazci sú civilné a vojenské bezpečnostné zložky. Pokiaľ ide o spoluprácu a koordináciu medzi jednotlivými článkami tohto reťazca, Ponteová povedala, že sa veľmi zlepšila.

Čo teda skutočne bráni zatknúť ho, veď Srbsko nie je až taká veľká krajina?
To je veľmi ťažké povedať aj pre bežných občanov Srbska. Pamätám sa ako srbská vláda v roku 2002 tvrdila, že Mladič je pod ochranou armády a ukrýva sa na jednej z armádnych základní. Z toho sa dá odvodiť, že niektorí vojenskí velitelia alebo vysoko postavení ľudia z bezpečnostných služieb mu pomáhali, alebo ešte stále pomáhajú. Tlak na Srbsko sa však veľmi zvýšil, a dnes to už tak byť nemusí. Teraz je to hlavne otázkou vyšetrovania, pátrania a zhromažďovania dôkazov. Šéf srbskej polície vo štvrtok v parlamente povedal, že Belehradu pomôžu aj americké a britské spravodajské služby, čo je veľmi významný krok vpred a naznačuje, že sa Američania a Briti zapoja do pátrania po Mladičovi.

Ako sa pozerajú na Mladiča samotní Srbi?
Povedal by som, že tak ako v mnohých iných krajinách sa nájdu aj takí, ktorí považujú takýchto extrémistov za hrdinov. Ale čo je oveľa dôležitejšie, je to, že väčšina Srbov si už chce konečne vydýchnuť a želá si, aby zvyšných štyroch hľadaných zločincov chytili. Pretože všetci cítia, že krajina je vďaka Mladičovi rukojemníkom na ceste do Európy, ktorá prináša viac ekonomických investícií, a tým aj zlepšenie ich situácie. Takže by už radi videli Mladiča za mrežami, aby sa mohli pohnúť ďalej.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:07