Raman PratasevičTASR/AP
StoryEditor

Matka bieloruského novinára Prataseviča tvrdí, že jej syna vo väzení mučia

25.05.2021, 21:17
Autor:
TASRTASR
Dôkazom je podľa nej video, v ktorom sa Pratasevič priznáva k zorganizovaniu masových protivládnych zhromaždení.

Natalľa Pratasevičová, matka zadržaného bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, v utorok vyhlásila, že jej syna vo väzení mučia. Dôkazom je podľa nej video, v ktorom sa Pratasevič priznáva k zorganizovaniu masových protivládnych zhromaždení, informuje agentúra AFP.

​"Nie som chirurg, ale je jasné, že ho udreli do nosa a možno mu ho aj zlomili. Podľa toho, čo vidím, ho škrtili a bili, aby z neho dostali priznanie. Dokonca aj pod vrstvou make-upu je badateľný žltkastý nádych, to sú pravdepodobne modriny, zakryté púdrom," uviedla Pratasevičová. Jej syn mal podľa nej tiež opuchnuté líce.

Pratasevičová žije spolu so svojím mužov v exile v Poľsku. Vyjadrila obavy aj o osud Pratasevičovej priateľky Sofie Sapegovej, ktorá bola taktiež zadržaná. Pratasevičová si myslí, že by ju mohli mučiť, aby tak zlomili jej syna.

​Sapegová sa na videonahrávke zverejnenej v utorok taktiež priznala bieloruským úradom k tomu, že na sociálnej sieti Telegram viedla stránku s názvom "Čierna kniha Bieloruska", na ktorej boli uverejňované osobné informácie o bieloruských príslušníkoch bezpečnostných služieb, informovala agentúra TASS. Sapegová je ruská občianska a podľa TASS sa v utorok stretla aj s predstaviteľmi ruskej ambasády.

Exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v utorok taktiež uviedla, že "nemá žiadne pochybnosti" o tom, že Prataseviča v bieloruskom väzení mučia.

Bieloruský opozičný novinár a aktivista Pratasevič a jeho priateľka Sofia Sapegová boli zadržaní 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

01 - Modified: 2024-04-29 20:48:32 - Feat.: - Title: Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle 02 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 03 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 04 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 05 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 06:11