StoryEditor

Pohľadnica HN: Pozor na spievajúcich cestujúcich

10.01.2008, 23:00

Španielska metropola patrí medzi najnavštevovanejšie európske veľkomestá. Rodení Madridčania tvrdia, že španielske veľkomesto nie je o nič nebezpečnejšie, ako iné európske hlavné mestá. Ich tvrdenie však vyvracajú štatistiky o obavách, ktoré už dlhodobo zaraďujú na druhé miesto práve (ne)bezpečnosť.
Panika číha na každom kroku, ale hlavne z médií, ktoré denne prinášajú správy o vraždách, krádežiach a prepadnutiach. Ich stredobodom sú najmä turisti. Pozor si musíte dávať už hneď na letisku. Aj napriek prísnym očiam kamier sa denne zaznamenajú štyri krádeže. Zväčša ide o tých istých páchateľov, ktorí "pracujú" v organizovaných skupinách. S rovnakým problémom sa stretnete v metre, hlavne na linke z letiska, a v zastaraných vagónoch, ktoré nie sú vybavené kamerovým systémom. Domácim sú títo zlodeji už známi, ostatných cestujúcich sa rozhodla spoločnosť prevádzkujúca metro informovať prostredníctvom megafónov. Čoraz väčším nebezpečenstvom pre cestujúcich sa stávajú aj spievajúci "cestujúci". Mnohí ľudia sa ich snažia ignorovať, ale nie vždy sa to musí vyplatiť. Sama som bola svedkom, keď jedna z "ľudových" speváčok napadla cestujúcu dievčinu, lebo jej neodpovedala. Nebyť zvyšku odvážnych ľudí, mohli sme sa v novinách dočítať o ďalšom násilnom prípade. Aj napriek sprísnenej ochrane v tomto podzemnom prostriedku, ktorý denne využíva niekoľko miliónov cestujúcich, sa nie vždy dá zabrániť tragédii.
Cesta metrom nie je nebezpečná iba v noci. Na pravé poludnie dobodali 16-ročného mladíka pri konflikte dvoch ultrapravicových skupín a mnohým ďalším tragédiám zabránili práve cestujúci. Terčom útokov sa stávajú aj cudzinci žijúci v Španielsku. Verejne známym sa stal prípad maloletej Ekvatoriánky, ktorú v prímestskom vlaku rasisticky napadol 21-ročný mladík. Sudca ho napriek silnému verejnému tlaku nevzal do väzby. A z násilníka sa nakoniec stala obeť, ktorá musela ochraňovať polícia pred rizikom odplaty.
Katarína Bratková, spolupracovníčka HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:34