StoryEditor

Česko vedú úradníci. Bojuje sa o šrotovné

12.05.2009, 00:00
Autor:
magmag

Nová česká vláda je pri moci sotva jeden deň a už sa pustila do ťažkého boja proti kríze. Jedným z najočakávanejších opatrení má byť zavedenie šrotovného. Vláda ho plánuje presadiť aj napriek tomu, že s ním nesúhlasí drvivá väčšina českých firiem. "Zavedenie šrotovného by v súčasnosti českej ekonomike neprospelo,“ tvrdí šéf Hospodárskej komory ČR Petr Kužel.

Proti šrotovnému sú aj českí podnikatelia. "Nebude to účinné opatrenie,“ povedal pre HN predseda Združenia podnikateľov a živnostníkov ČR Bedřich Danda. "Autá u nás sa vyrábajú aj vyvážajú. Navyše, tí, ktorí majú staré auto a mohli by ho vyradiť, na nové nemajú peniaze.“

Ak však šrotovné u našich západných susedov nakoniec prejde, môže to byť zaujímavé aj pre nás. Šancu získať 30-tisícový príspevok na kúpu nového auta totiž dostanú i Slováci, ale len tí, ktorí majú svoje staré auto prihlásené v Česku.

Čo má prijať Fischerova vláda

- zľava na sociálnom poistení pre zamestnávateľov
- zrýchlenie odpisovania firemného majetku
- zvýšenie podpôr v nezamestnanosti a predĺženie doby jej vyplácania
- zvýšenie prídavkov na deti
- zvýšenie úľav na dani na dieťa

Bábková vláda?
Dve najväčšie parlamentné strany, bývalí vládni občianski demokrati a opoziční sociálni demokrati, koncom minulého týždňa našli spoločnú reč vo veciach, ktoré dovtedy boli pre ne neprípustné. Snáď najprekvapujúcejším výsledkom je, že občianski demokrati expremiéra Mirka Topolánka sa rozhodli podporiť návrh ČSSD o zavedení šrotovného. S tým minulá Topolánkova vláda zásadne nesúhlasila. "Ani premiér Fischer, ani minister financií Eduard Janota či minister priemyslu Vladimír Tošovský, nie sú horlivými zástancami šrotovného,“ povedal pre HN hovorca ministerstva financií Ondřej Jakob. "Ak však prejde Poslaneckou snemovňou, prijmú ho.“ V takom prípade by platili podobné podmienky ako na Slovensku. Zošrotovať si budú môcť auto, ktoré je prihlásené v Česku a príspevok na kúpu nového dostanú vo výške 30-tisíc korún (1 125 eur). "Šanca, že šrotovné poslanci schvália, je vysoká, no zatiaľ iba v rovine teórie. Ešte sme neurčili jeho konkrétnu podobu,“ dodal Jakob. Na oplátku, sociálni demokrati pristúpili na niekoľko požiadaviek pravičiarov.

Komentár HN
Úradníka Fischera čaká čierna robota

Päť mesiacov. Presne toľko času má úradnícka vláda nového českého premiéra Jana Fischera na to, aby dotiahla protikrízové opatrenia, o ktorých sa u našich západných susedov dosiaľ väčšinou iba hovorilo.

Predstava šrotovného však napriek politickej zhode v spoločnosti stále vyvoláva rozpaky. Hlavným argumentom je, že by bol zvýhodnený iba jeden priemyselný sektor. "Domnievame sa, že pre českú ekonomiku je prospešnejšia situácia, keď stabilne funguje veľké množstvo menších podnikov, než uprednostnenie krátkodobých záujmov niekoľkých veľkých spoločností z automobilového priemyslu,“ povedal pre server iDnes.cz riaditeľ Inštitútu rozvoja podnikania Miroslav Křížek.

Nevídaná zhoda
Novú vládu od začiatku jej kritici obviňujú, že bude iba bábkou v rukách politických strán, ktoré presne určia jej kroky. To však premiér Jan Fischer rozhodne odmieta. Svoj vzdor ukázal už pri prvom zostavovaní svojej vlády, keď sa neriadil výhradne ich nomináciami. Napokon však ustúpil a vláda zodpovedá predstavám politikov. Nič nenasvedčuje tomu, že by ako premiér mohol mať nejaký priestor na vlastné rozhodnutia.

Fischera teraz čaká prijímanie opatrení ODS sa ČSSD, ktoré sa dohodli celkovo na siedmich bodoch protikrízového balíčka. Tri z nich sú z dielne bývalej vlády - zľava na sociálnom poistení pre zamestnávateľov, zrýchlenie odpisov firemného majetku a novela insolvenčného zákona. So štyrmi prišli sociálni demokrati. Okrem šrotovného pôjde o zvýšenie a predĺženie podpory v nezamestnanosti, zvýšenie zliav na dani na dieťa a zvýšenie prídavkov na deti. "Strany bývalej vlády a opozície priniesli svoje predstavy, z ktorých vznikol tento kompromis. Balíček už v súčasnosti je v Poslaneckej snemovni. Pravdepodobne ho budú schvaľovať už veľmi skoro,“ pripomenul Jakob.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 03:22