StoryEditor

Tadič opäť odmietol nezávislosť Kosova

25.06.2007, 08:03
Autor:
SITASITA

Srbský prezident Boris Tadič, ktorý sa v nedeľu stretol v Záhrebe s prezidentom Ruska Vladimirom Putinom, opäť odmietol plán OSN na udelenie nezávislosti Kosovu. "Znova zdôrazňujem, že nezávislosť Kosova je úplne neprijateľná, že Srbsko je pripravené pokračovať vo vyjednávaniach a že hľadá kompromisné riešenie," povedal Tadič novinárom. "Akékoľvek riešenie, ktoré povedie k nezávislosti Kosova, pre nás nie je kompromisom, ale riešením, ktorým Srbsko stráca všetko," povedal. Na otázku, či mu Putin dal nejaké garancie, Tadič odpovedal: "Nehovorili sme o tom."
Rusko, ktoré je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN, podporuje Srbsko a tvrdí, že na akúkoľvek zmenu štatútu juhosrbskej provincie je potrebný súhlas Belehradu. Spojené štáty a Európska únia presadzujú prijatie návrhu na udelenie nezávislosti Kosovu pod medzinárodným dohľadom. Putin, ktorý sa s Tadičom stretol na konferencii o energetike, srbskému prezidentovi povedal, že postoj Ruska ku Kosovu je založený na medzinárodnom práve a nie na etnických, náboženských alebo historických okolnostiach. "Vychádza z dnešných princípov medzinárodného práva a z túžby pozerať sa do budúcnosti," povedal Putin.
Kosovo je pod správou OSN od polovice roka 1999, kedy letecká kampaň NATO zastavila zákroky srbských síl proti albánskym separatistom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 03:01