StoryEditor

Česi už dlžia bilión korún

15.06.2009, 11:12
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované 15.06 | Vonkajší český dlh sa od začiatku roka zvýšil o miliardu. Na vine je hromadenie schodkov štátneho rozpočtu. Podľa analytikov je dôvodom jeho navýšenia emisia štátnych dlhopisov. (na snímke: český premiér Ján Fischer)

Od začiatku roku sa tak český dlh o takmer miliardu. Údaje zo začiatku apríla dnes potvrdilo ministerstvo financií (MF). Na každého Čecha pripadá dlh takmer 96.000 českých korún (takmer 3590 eur).

Štátny dlh tvoria dlhy vlády a vzniká predovšetkým hromadením schodkov štátneho rozpočtu. Financovaný je pokladničnými poukážkami, štátnymi dlhopismi, priamymi pôžičkami alebo napríklad pôžičkami od Európskej investičnej banky.

Vnútorné zadlženie štátu sa tento rok do konca marca znížilo o 0,3 miliardy českých korún na 814 miliárd korún. Zahraničný dlh štátu vzrástol o jednu miliardu na 186,5 miliardy korún.

Dôvodom rastu dlhu sú podľa aprílových informácií MF okrem iného domáce emisie štátnych dlhopisov od januára do marca v celkovej výške 66 miliárd korún. Čistá emisia štátnych dlhopisov za prvý štvrťrok činila 17,5 miliardy korún.

Behom štvrťroku ministerstvo tiež splatilo zostávajúce čiastky z 42. emisie štátnych dlhopisov vo výške 37,9 miliardy korún. Zároveň úrad spätne odkúpil dlhopisy za 10,6 miliardy korún.

Ministerstvo financií kvôli ekonomickej kríze pritom zvýšilo odhad, koľko peňazí si bude musieť tento rok požičať. Kým v decembrovej stratégii financovania a riadenia štátneho dlhu na rok 2009 počítal úrad s najviac 148,4 miliardy korún, teraz odhaduje celkovú potrebu pôžičiek na približne 280 miliárd korún.

Tento rok na úrokoch z dlhu malo Česko podľa MF zaplatiť 64 miliárd korún, nasledujúci rok by to už malo byť 78 miliárd a v roku 2012 dokonca 90 miliárd korún.

 Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank, k českému dlhu:

Na konci roku 2008 sa úroveň českého verejného dlhu pohybovala blízko hranice 30% HDP, spolu so Slovenskom (28% HDP) patrilo Česko medzi najmenej zadlžené krajiny vyšehradskej štvorky (verejný dlh Poľska dosahoval v tom čase približne 47% HDP, v prípade Maďarska viac než 65% HDP).

Vláda Jána Fischera si podľa jeho dnešných vyjadrení predsavzala, aby tohtoročný deficit českého štátneho rozpočtu neprevýšil 5% HDP (170 mld. CZK). Ako však skonštatoval sám premiér Fischer, smerovanie českých verejných financií v čase recesie a sprievodného poklesu rozpočtových príjmov je „neudržateľné“, kvôli vysokým fixným výdavkom.

Nevyhovujúcu štruktúru rozpočtových výdavkov možno označiť za dôsledok zaostávania Česka na poli štrukturálnych reforiem verejných financií. Dosiahnutie plánovaného schodku v rozsahu do 5% HDP si preto podľa samotného premiéra vyžiada „bolestivé rozpočtové škrty“.

Bez radikálnych rozpočtových reforiem by Česku hrozilo, že by sa v priebehu tohto a budúceho roka mohla výška verejného dlhu zvýšiť o viac než 10% HDP, prakticky by tak v relatívnom vyjadrení (voči HDP) narástla o tretinu. Takýto vývoj by sa mohol negatívne odraziť na ratingovom hodnotení Česka.

Aj vyhliadky vážneho zhoršenia rozpočtovej disciplíny v tomto roku prispeli k tomu, že za porovnateľnú pôžičku prostredníctvom emisie Eurobondov zaplatilo Česko o 20 bázických bodov (0,2 percentuálneho bodu) viac, než Slovensko.

Expanzívna rozpočtová politika a vyhliadky na vysoký deficit verejných financií prispievajú aj k zdraženiu ceny dlhodobých pôžičiek. Pre tie sú spravidla východiskovým benchmarkom výnosy do splatnosti zo štátnych dlhopisov.

Od začiatku roka 2009 sa napríklad výnos do splatnosti z 10-ročných českých štátnych dlhopisov zvýšil o viac než jeden percentuálny bod na súčasných 5,18%.

Tržby v maloobchode klesali

Celkové maloobchodné tržby v apríli bez sezónneho očistenia medziročne poklesli o dve percentá. Tržby vrátane maloobchodného predaja pohonných hmôt, ale bez predaja áut a ich opráv, boli nižšie o 0,4 percenta, k čomu z veľkej časti prispel predaj pohonných hmôt. Tržby za predaj a opravy motorových vozidiel sa medziročne bez očistenia znížili o 5,3 percenta, oznámil dnes Český štatistický úrad.

Medziročný vývoj tržieb podľa štatistov ovplyvnil okrem iného nižší počet pracovných dní, čo sa odrazilo v poklese predaja nepotravinárskeho tovaru o 2,3 percenta. Na vyššom nákupe potravín o 4,6 percenta sa prejavili veľkonočné sviatky.

Podľa Miroslava Frayera z Komerční banky bol aprílové výsledok maloobchodných tržieb pre trhy mierne pozitívnym prekvapením. "Spotrebiteľský dopyt zostáva slabý a bude držať inflačné tlaky pod kontrolou. Slabý dopyt nedovolí, aby sa oslabenie českej koruny počas druhej polovice 2008 a začiatkom roka 2009 prejavilo do prílišného rastu spotrebiteľských cien, " poznamenal analytik.

Hoci skôr počíta s nemennou kľúčovou sadzbou Českej národnej banky na rekordnom dne 1,50 percenta, existuje podľa neho riziko, že by centrálna banka mohla pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky.

Najväčší podiel na medziročnom poklese neočistených tržieb mal predaj pohonných hmôt, maloobchod s ostatnými výrobkami pre domácnosť a počítačovými a komunikačnými zariadeniami. Podľa údajov zverejnenými Eurostatom sa v apríli sezónne neočistené tržby v maloobchode európskej 27 medziročne poklesli o 1,4 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:01