StoryEditor

SARS na ústupe, život pomaly v normále

09.06.2003, 00:00

Taiwan, usilujúci sa o odvolanie zákazu cestovania na ostrov, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), sa ešte celkom nezbavil akútneho respiračného syndrómu známeho pod skratkou SARS. Ešte pred sobotou nezaznamenal v priebehu troch dní ani jeden nový prípad nakazenia. Počas víkendu však bolo všetko inak a len včera hlásilo taiwanské ministerstvo zdravotníctva tri nové infekcie. So 676 prípadmi ochorenia je Taiwan v celosvetovom rebríčku za Čínou a Hongkongom na treťom mieste. WHO síce informovala, že epidémia SARS už celosvetovo dosiahla vrchol, no stále hrozí, že vírus sa vzkriesi a dôjde k jej obnoveniu. Hongkong včera hlásil iba jedno nové úmrtie, v sobotu zaznamenali dva prípady infekcie.
Aj medzinárodné spoločenstvo začalo uvoľňovať opatrenia súvisiace so zabránením šírenia choroby. Írsko napríklad rozhodlo, že mentálne postihnutí atléti z Hongkongu sa budú môcť zúčastniť na blízkych špeciálnych olympijských hrách. Aj letecké spoločnosti sa už pripravujú na obnovenie dopravy do Číny, Hongkongu, Taiwanu a ďalších oblastí. Život sa vracia do normálnych koľají aj v čínskej metropole Pekingu, na mnohých univerzitách sa uskutočnili prijímacie pohovory na nadchádzajúci akademický rok. Išlo o prvú veľkú verejnú udalosť od uzavretia pekinských škôl v apríli. V hlavnom meste dali zelenú aj otvoreniu telocviční.
V kanadskom Toronte aj naďalej vládnu prísne opatrenia. Počas víkendu museli uzavrieť pôrodnícke oddelenie Nemocnice Sinaj, keď sa tam objavil medik so symptómami SARS, v máji ošetroval pacienta infikovaného vírusom.
Do včerajška na celom svete SARS-u podľahlo 779 ľudí, z toho 338 v Číne, 286 v Honkongu, 81 na Taiwane a po 31 ľudí v Kanade a Singapure.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 14:11