StoryEditor

Masaker chystali "slušní" chlapci

19.11.2007, 23:00
Európou sa od začiatku novembra valí vlna zabíjania na školách. Po krviprelievaní vo Fínsku s deviatimi obeťami a odhalených vražedných plánoch na švédskej a nórskej škole sa strach zo stredoškolského teroru presťahoval zo severských krajín do Nemecka.

Polícia v Kolíne nad Rýnom koncom minulého týždňa prekazila chystanú masakru na tamojšom gymnáziu. Sedemnásťročný chlapec po odhalení plánu spáchal samovraždu, jeho o rok staršieho komplica zatkli.
Autorov všetkých týchto plánov spája spoločný obdiv k páchateľom masakry, pri ktorej v apríli 1999 zahynulo na americkej kolumbínskej škole 14 žiakov a profesor. Spoločné majú aj to, že svoje zvrátené nápady verejne prezentujú na internete a navzájom o nich diskutujú. "Vo väčšine prípadov ide o obdivovateľov predchádzajúcich útokov. Chcú sa niečím presláviť, dostať sa do novín. Svoju úlohu tu zohrávajú aj médiá, ktoré im niekedy dávajú až príliš veľa priestoru," povedal pre HN Herbert Spies, hovorca ministerstva školstva spolkovej krajiny Severné Porýnie - Vestfálsko.

Bezproblémoví chlapci
K masakre na kolínskom Gymnáziu Georga Büchnera malo dôjsť práve dnes, v prvý deň výročia streľby na škole v nemeckom Emsdettene. Osemnásťročný mladík tam zranil 20. novembra 2006 sedem ľudí a spáchal samovraždu. Tentoraz sa vedeniu školy podarilo zachytiť signály, že sa niečo pripravuje. Keď sa v piatok polícia jedného z mladíkov pýtala na jeho podozrivé internetové stránky, na ktorých ospevoval kolumbínsku masakru, chlapec pri návrate zo školy skočil pod električku. Pri následnej domovej prehliadke objavila polícia dve kuše so 16 šípmi, vzduchové pištole a zoznam s menami 17 nenávidených spolužiakov a učiteľov. Jeho komplica zatkli. "Štátna prokuratúra teraz rozhoduje, či sa proti nemu začne trestné stíhanie. Páchatelia chystaného útoku predtým neboli polícii známi," potvrdil pre HN hovorca kolínskej polície Georg Kraushaar.
Podľa zatknutého mladíka bola motívom chystaného činu pomsta za to, že ich ostatní študenti šikanovali. S týmito študentmi však škola nikdy nemala žiadne problémy, uviedla pre HN sekretárka školy. Podľa nej bolo gymnázium včera zatvorené, aby mali žiaci možnosť vyrovnať sa s traumou.

Médiá nie sú bez viny
Séria pripravovaných masakier na európskych stredných školách tak má ďalšie pokračovanie. Začiatkom novembra zabil 18-ročný maturant Pekka-Eric Auvinen na gymnáziu v juhofínskej Tuusule osem ľudí a potom spáchal samovraždu. Len o pár dní neskôr zatkli dvoch švédskych študentov, ktorí chceli zabiť riaditeľa gymnázia a školníka. Uplynulý víkend zase kvôli podobnému prípadu zadržali nórskeho mladíka.
Experti sú presvedčení, že každý takýto vrah má svoj vzor. "Ľudí s určitými predstavami a agresiami dokáže takýto čin povzbudiť, aby sa ho snažili napodobniť. Je to veľký problém. Proti zverejňovaniu správ o týchto útokoch sa však nedá nič robiť, máme u nás slobodu tlače. Môžeme iba hovoriť s novinármi a upozorňovať ich na to, že publikovaním takýchto materiálov na seba berú veľkú zodpovednosť," dodal Spies.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 14:19