StoryEditor

Poľské deti si na "mundúrky" zvykajú

23.10.2007, 00:00

Skupinky detí v uniformách, rovnaké košele, vesty, sukne. Spoločné školské logo na šatách. Nie, nevrátili sme sa do čias komunizmu, keď príkladom úspešného žiaka bol pionier v rovnošate. Takto dnes vyzerá každodenná realita na poľských základných školách a gymnáziách. Novinka, ktorú presadila odchádzajúca poľská vláda pod vedením Práva a spravodlivosti, sa po dvoch mesiacoch stretáva čoraz viac s pozitívnym ohlasom.

Cieľom menej násilia
Platí to aj o základnej škole na Belwederskej ulici vo varšavskej štvrti Mokotów. Žiaci i rodičia spočiatku nevedeli prísť na meno bývalému ministrovi školstva Romanovi Giertychovi, ktorý dostal nápad zaviesť na školách uniformy, tzv. mundúrky. Dnes sa však na celú vec začínajú pozerať inak. "Podľa mňa sa to celkom uchytilo. Dôležité je, že žiakom nevnucujú, ako by mali ich mundúrky vyzerať. Rodičia a žiaci si môžu sami vybrať vzor i farbu uniforiem. Iná vec je, ako sa potom celá škola dohodne na jednom modeli. U nás to teda boli poriadne hádky," smeje sa Beata, ktorá chodí každé ráno odprevadiť do školy svojho 10-ročného syna Filipa. Ten prikyvuje: "Celkom sa nám to páči. Aj keď sme boli na školskom výlete, všetci videli, že sme jedna partia." Filip sa vzápätí slušne pozdraví a beží do triedy spolu s ostatnými žiakmi. Všetci sú rovnako oblečení -- modré košele, vesty. Dievčatá zas majú rovnaké biele blúzky.
Uniformy mali podľa Giertychovej vízie do škôl zaviesť rovnocennosť všetkých detí bez ohľadu na majetkové pomery ich rodín, zvýšiť disciplínu počas vyučovania a odstrániť násilie a šikanu medzi žiakmi. Pýtam sa, či to pomohlo. "Viete, na tejto škole neboli nejaké problémy so zlým správaním ani predtým. Ale teraz nás aspoň deti nebudú presviedčať, aby sme im kúpili drahé značkové oblečenie, lebo všetci spolužiaci majú také," vraví Beata. Sťažuje sa len na väčšie finančné zaťaženie, ktoré je s mundúrkami spojené. "Všetko sme si museli platiť sami. Krátka košeľa, dlhá košeľa, vesta, a to nielen po jednom kuse. Objednali sme si to u súkromnej firmy. Prišli do školy, každému dieťaťu odmerali rozmery a ušili. Za komplet sme dali 150 zlotých (zhruba 1 300 korún). Deti v tomto veku rýchlo rastú, takže na budúci rok budeme platiť zase."

Nie všade vládne nadšenie
Nie každý má však z uniforiem rovnaké nadšenie. Platí to hlavne o dievčatách, ktoré sú aj v Poľsku väčšie parádnice než chlapci. Potvrdzuje to 16-ročná Edyta, študentka gymnázia na Sobieskeho ulici. "V škole to ešte vydržím, ale hneď ako prídem domov, dám si na seba normálne oblečenie. Nepôjdem predsa v školských veciach von." Edyta takisto nechápe, prečo takéto opatrenie zaviedli iba na gymnáziách, a nie aj na ostatných stredných školách. "Zdá sa mi to nespravodlivé. Prečo my musíme a oni nie?" Zároveň ju však teší, že sa Giertychovi nepodarilo presadiť ďalšiu plánovanú novinku -- rozdeliť triedy na chlapčenské a dievčenské. "To si už naozaj neviem predstaviť. Veď v našej triede mám veľa kamarátov a nemám s tým žiaden problém," hovorí Edyta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 15:44