StoryEditor

Gréci nás predbiehajú

12.09.2007, 00:00
Grécko by sa mohlo stať prvou krajinou, ktorej Spojené štáty zrejme zrušia 90-dňovú vízovú povinnosť. Washington totiž podľa nedávno schválenej novej legislatívy Grécko nominoval ako najhorúcejšieho kandidáta.

Práve o to isté sa usiluje o Slovensko. To však zatiaľ nespĺňa jedno z najdôležitejších kritérií na zrušenie víz - počet odmietnutých žiadostí nesmie prekročiť 10 percent.
Vedie Grécko?
Grécko je tak prvým potenciálnym kandidátom, ktorý sa zaradí do nového bezvízového režimu. "Gréci už nejakú dobu spĺňajú požiadavku odmietnutých víz, dokonca sú už dlho pod hranicou troch percent," vysvetlil americký veľvyslanec na Slovensku Rudolph Valee. Aj bezpečnostné otázky, ktoré sa teraz riešia na Slovensku, sa tam podľa Valeeho riešili už dávnejšie. "Je to však len nominácia, aj Grécko musí splniť ešte ďalšie technické požiadavky," zdôraznil Valee.
Podľa štátnej tajomníčky nášho rezortu diplomacie Diana Štrofová však nejde o žiadne uprednostňovanie niektorej z krajín. "Podmienky sú pre všetkých rovnaké. Takisto proces, kedy sa začne vyhodnocovanie plnenia požiadaviek, sa začne pre všetky krajiny rovnako."
Grécko je pritom jedinou krajinou zo starých členských štátov EÚ, ktorá vízovú povinnosť do Spojených štátov dodnes stále má.
Dôležitý je aj Schengen
Už mesiac po prijatí nového zákona v Spojených štátoch o zrušení víz pre nové členské krajiny sa začalo na Slovensku prvé kolo rokovaní s americkou stranou. Veľvyslanec Valee opäť zdôraznil, že aj keď dôležité kritérium o maximálnej hranici odmietnutých víz Slovensko momentálne nespĺňa, vývoj ukazuje, že sa to môže zmeniť. "Pred štyrmi-piatimi rokmi to bolo 20 až 30 percent, vlani asi len 16 percent. Tento rok je to zatiaľ približne na 12 percent. Neviem odhadnúť, koľko to bude ďalší rok. Viem si však celkom dobre predstaviť, že kým budú zavedené všetky aspekty tohto zákona, Slovensko toto kritérium splní."
Pri posudzovaní Slovenska ako vhodného adepta na zrušenie víz však okrem dodržania zákonom určených požiadaviek sa americká strana pozerá aj na náš vstup do Schengenu. Aj v tomto prípade totiž potrebujeme nové pasy s biometrickými údajmi, ktoré by mohli byť do konca roka. Štrofová nevylúčila, že by prípadné problémy pri vstupe do Schengenu mohli negatívne ovplyvniť aj snahu o zrušenie amerických víz. "Viem si predstaviť, že keby nastali isté problémy v rámci plnení kritérií na súčasť Schengenu, mohlo by to ovplyvniť aj tento proces. Schengen nás však očakáva skôr, takže v rámci odstránenia problémov pri vstupe do Schengenu odstránia sa aj pre víza."
O konkrétnom dátume, kedy by pre Slovákov mohli byť zrušené víza do USA, však podľa Štrofovej na rokovaniach nehovorili.

Akí sme spojenci (porovnanie krajín)
- Slovensko
- do Iraku sme vyslali vojakov v lete 2003
- náš kontingent v Iraku mal 135 mužov, štyria tam zahynuli
- vojakov z Iraku sme stiahli vo februári 2007
- v Afganistane je od apríla 2004 vyše 50 slovenských vojakov

- Grécko
- do Iraku svoje sily neposlalo
- v afganskom Kábule je nasadených vyše 100 gréckych vojakov
- v Pakistane je na podporu jednotiek ISAF nasadených vyše 50 vojakov

Bezpečnostné požiadavky USA
1. Zaslanie informácii cez internet o tom, kto cestuje do krajiny.
2. Výmeny informácii o pasažieroch, najmä čo sa týka trestných činoch a teroristických aktivít.
3. Vytvorenie protokolov o stratených a odcudzených dokladoch.
4. Podpísanie dohody o akceptovanie návratu slovenských občanov, ktorí budú vyhostení z USA.
5. Kvalitné cestovné doklady.
6. Bezpečnosť na letiskách (Slovenska sa toto až tak nedotýka, pretože nemá priame lety do Spojených štátov)
7. Policajti na palube lietadla.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 14:14