StoryEditor

Prokurátorka Horákovej dostala osem rokov

01.11.2007, 23:00
Autor:
(iHNed.cz)(iHNed.cz)

Osem rokov väzenia. Tak znie rozsudok pre bývalú prokurátorku procesu s Miladou Horákovou, Ľudmilu Brožovú-Polednovú. Pražský mestský súd ju odsúdil ako spolupáchateľku vraždy na viacerých osobách. Proti rozsudku sa však môže odvolať.
Podľa trestného senátu sa Polednová spolu s ďalšími prokurátormi podieľali na obžalobe proti Horákovej, pričom postupovali v rozpore s vtedy platnými zákonmi. Podľa predsedu senátu Petra Brauna si boli vedomí toho, že o vine Horákovej už predtým rozhodli mimosúdne orgány a že celý proces má len vyvolať dojem zákonnosti.
Štátny zástupca tvrdí, že bývalá prokurátorka vedela, že sa podieľa na justičnej vražde. Polednová mala vo svojom postavení dbať o to, aby sa pri súdnom pojednávaní využili všetky prostriedky na zistenie pravdy. Podľa pripraveného scenára mala "zradcov" donútiť predovšetkým morálne. Dôraz kládli tiež na to, že medzi odsúdenými boli tri ženy a práve na ne mala pôsobiť.
Je však veľmi pravdepodobné, že 86-ročná exprokurátorka kvôli veku a zlému zdravotnému stavu do väzenia nepôjde. Rozsudok však prináša morálne odsúdenie zločinov komunizmu.
Právnička a politička Horáková pracovala v protinacistickom odboji. V roku 1940 ju zatkli a do konca vojny väznili. Po vojne bola členkou parlamentu, z politiky však odišla po komunistickom prevrate vo februári 1948. Rok na to ju zatkli a vo vykonštruovanom procese odsúdili. Podľa vtedajšej obžaloby mala ako hlava sprisahaneckého centra pripravovať návrat ku kapitalizmu a agentom imperialistických mocností odovzdávať dôležité informácie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 21:37