StoryEditor

Nová "studená vojna" špiónov

20.09.2007, 00:00
Špionáž Ruska a Číny v Spojených štátoch sa blíži na úroveň z čias studenej vojny. V americkom Kongrese to včera povedal šéf spravodajských služieb Michael Mc Connel, ktorý zároveň obhajoval nové pravidlá o odpočúvaní.

Tie vstúpili do platnosti v auguste. Opatrenie dočasne rozširuje právomoci vlády pri sledovaní cudzích štátnych príslušníkov podozrivých z terorizmu. Po pol roku však jeho platnosť vyprší a musí byť prijatý vo forme zákona.
Čínske a ruské spravodajské služby podľa McConnela patria k najagresívnejším pri zhromažďovaní informácií o citlivých amerických systémoch, zariadeniach a projektoch. "Ich úsilie sa blíži k úrovni zo studenej vojny," dodal. Niektorí dokonca tvrdia, že situácia je horšia ako počas nej. Bývalý agent sovietskej spravodajskej služby KGB Jurij Švec, ktorý emigroval do Británie, vypovedal, že počet Rusov - špiónov je dnes vyšší. "V časoch Sovietskeho zväzu bol počet špiónov obmedzený na veľvyslanectve, v obchodnom zastupiteľstve alebo v tlačovej agentúre. Dnes sa využíva na špionáž veľa ďalších jedincov a firiem. V Amerike ide o hustú sieť," citoval Šveca týždenník Sunday Times. Podľa neho pracuje pre Moskvu mnoho Rusov, ktorí sú v USA legálne, čo je veľká zmena oproti časom Sovietskeho zväzu. Minulý rok odsúdili v Spojených štátoch na 12 rokov väzenia bývalého amerického námorníka Ariela Weinmana, ktorý bol členom posádky vojenskej ponorky. Rusom dodával tajné informácie. Ruskú "špionážnu ofenzívu" dávajú do súvislosti s tvrdšou, razantnejšou zahraničnou politikou a snahou vrátiť Rusku postavenie veľmoci po tom, čo sa šéfom Kremľa stal Vladimir Putin.
Súčasné zákonné opatrenie umožňuje americkej Národnej agentúre pre bezpečnosť sledovať bez súdneho príkazu telefonické hovory či poštu medzi ľuďmi v Spojených štátoch a osobami v zahraničí. Podľa médií sa McConnel snaží svojimi krokmi, aby podstatu tohto opatrenia Kongres začlenil aj do zákona. Kongresmani by mali o ňom rozhodnúť do konca tohto roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:01